Aleksić: Banke majke zaradile oko 10 mlrd. kn na razlici tečaja

Saborski zastupnik SNAGA-e Goran Aleksić rekao je u Saboru, u kontekstu kredita sa švicarskim francima, da su banke majke na poslovima s derivatima s hrvatskim bankama zaradile oko 10 milijardi kuna na razlici tečaja 'bez ijedne lipe uplaćenog poreza'.

"Naime, poslovanje derivatima je jedna vrlo zanimljiva knjigovodstvena metoda, gdje se razmjenom novca zarađuje razlika tečaja", pojasnio je Aleksić nakon stanke koju je vezano za tu temu zatražio u Saboru. Sve zemlje iz eurozone, kazao je, u poslovanju s kreditima s valutnom klauzulom švicarski franak koristile su depozite građana u švicarcima i kredite u švicarcima koje su dizale na međubankarskom tržištu, dok naprotiv zemlje izvan eurozone nisu imale dovoljno pokriće u švicarcima u depozitima i u kreditima. To pokriće je iznosilo u jednom dijelu čak samo 20 posto, pa i 16 posto.

Na taj način, ustvrdio je, banke majke ostvarile su prihod tijekom 2011. veći od 3,5 milijardi kuna na razlici tečaja, a nakon konverzije ukupni iznos razlike tečaja koje su banke majke uprihodovale,  iznosi oko 10 milijardi kuna. Na razlici tečaja u kamati domaće su banke zaradile oko 2 milijarde kuna. Na nezakonitim povećanjima kamata samo u kreditima s valutnom klauzulom švicarski franak domaće su banke zaradile oko 3 milijarde kuna. To znači da banke u Hrvatskoj uopće nemaju trošak konverzije kada se gleda neka budućnost", istaknuo je Aleksić.

Najavio je kako će predložiti izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju kojim će se, kaže, konačno spriječiti manipulacije kamatnim stopama hrvatskih banaka, a podršku očekuje od Mosta i HDZ-a.