Makarska ostala bez jedinog laboratorija, 30.000 građana u šoku

Iz Makarske stiže gotovo nevjerojatna priča. Naime, nakon što je početkom godine jedina laborantica otišla u mirovinu, Makarska više nema svoj laboratorij. Uzorci se svakodnevno šalju u Split - i to u privatni laboratorij. Time se, nakon ukidanja rodilišta, razina zdravstvene zaštite Makarana dodatno smanjuje.

Na novi natječaj za radno mjesto u Makarskoj javila se magistra biokemije iz Splita koja je htjela nastaviti s koncesijom. Grad joj je osigurao smještaj, no županija je odbila ponudu tvrdeći da prema zakonu trenutačno ne može raspisati natječaj za koncesiju. Nude samo mjesto zaposlenika.

U Gradu smatraju da je županija trebala dati laboratorij u koncesiju i time zadržati zdravstvenu zaštitu u Makarskoj na istoj razini. Građane ne zanima je li on u vlasništvu županije ili pod koncesijom, smatra makarski gradonačelnik.

Makarani, nezadovoljni trenutačnom razinom zdravstvene zaštite, traže brza rješenja. 30.000 građana s makarskog područja smatra da je ovo dodatno pogoršavanje zdravstvene zaštite, a podići turizam na višu razinu uz ovakav dom zdravlja gotovo je nemoguće.