Veliki potencijal za gospodarsku suradnju Hrvatske i Kuvajta

Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović u državnom je posjetu Kuvajtu gdje je razgoarala sa svim najvišim kuvajtskim dužnosnicima. Nakon sastanka s kuvajskim državnim poglavarom emirom Sabahom Al-Ahmadom Al-Jaberom Al-Sabahom predsjednica je ocijenila kako postoje veliki potencijali za razvoj gospodarske suradnje između Hrvatske i Kuvajta, osobito na području obrambene industrije.

"Vrlo sam zadovoljna sastankom s emirom. Razmatrali smo niz ugovora koji bi trebali biti sklopljeni da bi se olakšalo poslovanje, a bilo je riječi i o konkretnim projektima", rekla je Kolinda Grabar-Kitarović. "Radi se o projektima u prehrambenoj i prerađivačkoj industriji, te poslovima hrvatskih tvrtki u na izgradnji infrastrukture. željeznica te željezničkih vagona", dodala je. "Poslovi vezani za obrambenu industriju posebno se odnose na tvrtku HS Produkt i zaštitnu opremu kao što su kacige i prsluci, ali isto tako i na naoružanje", rekla je Grabar-Kitarović. Spomenula je i tvrtku Đuro Đaković koji se u Kuvajtu natječe na javnom natječaju za oklopna vozila. "Nadamo se da ćemo dobiti taj posao jer su u pitanju milijunske vrijednosti", rekla je hrvatska predsjednica, te dodala da se i "Brodotrogir natjecao za izgradnju četiri kemijska broda".

Predsjednica je kazala da je s kuvajtskim emirom razgovarala i o političkoj i sigurnosnoj suradnji na stabilizaciji kako ovog dijela Bliskoga istoka tako i jugoistoka Europe. Podsjetila je i na činjenicu da je islamska zajednica u Hrvatskoj vrlo bitan dio društva, te dodala da je iznimno važna suradnja muslimana s većinskim hrvatskim narodom i drugim nacionalnostima u Hrvatskoj.Osim s kuvajtskim emirom, predsjednica je razgovarala i s ministrom nafte, struje i vode Esamom Abdulmohsenom Hamadom Al-Marzukom. Sastala se i s ministrima obrane i vanjskih poslova te s kuvajtskim premijerom i predsjednikom kuvajtskog parlamenta, a očekuju je i susreti s ministrima financija i obrazovanja te s prijestolonasljednikom šeikom Navafom Al-Ahmadom Al-Džaberom Al-Sabahom. Sutra će predsjednica svečano otvoriti hrvatsko veleposlanstvo i susresti se s članovima hrvatske zajednice u Kuvajtu. Kako se doznaje, Kuvajt planira otvoriti veleposlanstvo u Zagrebu, možda već u drugoj polovici ove godine.

U hrvatskom su izaslanstvu potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general Mirko Šundov i predsjednik Islamske zajednice u RH muftija Aziz Hasanović. U gospodarskom izaslanstvu, čiji je posjet organizirala Hrvatska gospodarska komora nalaze se predstavnici Brodotrogira, Agencije ALAN, Đure Đakovića, Croza i HS Produkta, te Hrvatske turističke zajednice.

Potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić ocijenila je da hrvatski gospodarstvenici mogu biti uspješni na tržištu Kuvajta te da bi posjet predsjednice i otvaranje hrvatskog veleposlanstva, mogli označiti početak nove etape u gospodarskim odnosima između dviju zemalja. "Posebno značajnima smatramo mogućnosti koje bi ovdje mogla ostvariti naša industrija naoružanja, brodograđevna industrija, prehrambena industrija, od kojih mnoge tvrtke imaju halal certifikat", rekla je Dalić.