Nestalo Jablaničko jezero, ekolozi ogorčeni

Jablaničko jezero u Bosni i Hercegovini u cijelosti je nestalo nakon što je Elektroprivreda BiH maksimalno iskoristila zalihe vode koje su ondje bile akumulirane kako bi proizvela što više električne energije tijekom hladnog siječnja. Takva odluka vjerojatno će imati dugoročne i katastrofalne ekološke posljedice, tvrde ekološke udruge, dok iz Elektroprivrede BiH te optužbe odlučno odbacuju.

U dolini Neretve, između mjesta Konjic i Jablanica u Hercegovini, koju obično prekriva jezerska voda duboka do 80 metara, od kraja siječnja vidljivo je samo muljevito tlo, a na nekim lokacijama ponovno se mogu opaziti nadgrobni spomenici potopljeni 50-ih godina prošlog stoljeća, kada je nastalo akumulacijsko jezero kao dio projekta gradnje brana i hidroelektrana na Neretvi.

Jezero je dugo do 30 kilometara i zauzima više od 1400 hektara površine te ga nastanjuje bogat riblji fond, uključujući pastrvu i šarana. Ekolozi i organizacije zadužene za zaštitu ribljeg fonda i ribolov tvrde da je ispuštanjem gotovo cjelokupnog kapaciteta jezera sve to uništeno.

Ovo je katastrofa, uništeno je više od dva milijuna ribljih jedinki i to nisu paušalne ocjene, već podaci s terena, izravno povezani s aktualnim studijama koje su rađene o flori i fauni u jezeru, a izradile su ih dvije znanstvene institucije - Prirodnomatematički fakultet i Poljoprivredni fakultet iz Sarajeva, izjavio je Mirsad Trešnjo, tajnik Organizacije sportskih robolovaca Konjic.

Direktor Hidroelektrane Jablanica Ramiz Zahirović potvrdio je kako su zbog sušnog razdoblja i velike potražnje za električnom energijom tijekom siječnja bili prisiljeni maksimalno eksploatirati zalihe vode u akumulacijskom jezeru, ali dodaje kako je sve to učinjeno uz potrebno planiranje u koje je bila uključena i Agencija za vodno područje Jadranskog mora. 

Smatra kako ekolozi pretjeruju u ocjenama o nastaloj šteti. Nije da nema štete, ali govoriti o tome da je nastala ekološka katastrofa mislim da je preuveličano, tvrdi direktor hidroelektrane koji ima teoriju prema kojoj riblji fond "nije nestao, nego je migrirao".