Budak: Nadam se da je sitan kriminal, a ne vrh sante leda

USKOK je jučer ispitao Nevena Budaka, Slavka Goldsteina i Sinišu Petrovića - bivše savjetnike premijera Zorana Milanovića, te bivšeg predstojnika ureda Tomislava Sauchu o sumnjivim isplatama koje je uočila Državna revizija. Pozvani su u svojstvu svjedoka kako bi rekli što znaju o isplaćenim inozemnim dnevnicama u vrijednosti od gotovo 308 tisuća kuna.

Građane zanima zbog čega je DORH čekao četiri mjeseca da pokrene istragu, a većinu nas ljuti i tumačenje da je 300 tisuća kuna "malen novac". Svaki građanin za mnogo manji iznos mora odgovarati - takvo tumačenje implicira da je politička kasta u svemu privilegirana.

U emisiji Studio 4 o ovoj smo temi razgovarali s jednim od bivših Milanovićevih savjetnika profesorom Nevenom Budakom.
U četiri godine Budak je putovao samo samo jedanput - u Australiju. Prisjetio se da je dobio putni nalog, avionsku kartu i dnevnice u gotovini, ne sjeća se sa sigurnošću, ali pretpostavlja da je stavio i svoj potpis nakon što je preuzeo novac.
Saucha i savjetnici dali iskaz DORH-u
Jučer je davao iskaz oko jedan sat, bilo je puno pitanja, kaže, ali ništa neočekivano. Na pitanje jesu li mu predočili dokumente s njegovim potpisom, nije htio odgovoriti.

Krenuli smo dati prijavu DORH-u, no kako smo obaviješteni, DORH je pokrenuo istragu pa naše prijave nisu bile potrebne. Očito je da se radi o običnom kriminalu i da nema veze s nama. Nadam se da će se brzo doznati tko je to učinio i nadam se da se neće ustanoviti da je to vrh sante leda, izjavio je Budak.

Ne sumnja ni na koga, kaže, ali zabrinjava ga to što je DORH pokrenuo istragu tek nakon što je HRT postavio 'neka pitanja'.

Budak je komentirao i kurikularnu reformu: Bivše povjerenstvo sastavljeno je od stručnih i iskusnih ljudi. Nije dobro što je promijenjeno cijelo povjerenstvo - ako se želio nekakav kontinuitet. Kako bi se postigli rezultati, potreban je mnogo intenzivniji rad od onog koji povjerenstvo najavljuje.

Budak smatra da je ovo povjerenstvo politički obojeno, sastavljeno je od stručnjaka, ali onih koji su u prvom redu politički obojeni. Na pitanje nije li on tijesno surađivao sa SDP-om, rekao je kako je surađivao, ali je u povjerenstvu djelovao isključivo kao stručna osoba.