Leljak u Saboru na poziv Mosta - 'Arhive trebalo otvoriti jučer'

Most izmjenama Zakona o državnom arhivu želi otvoriti tajne arhive komunističkih službi, pa je danas u svom klubu u Saboru ugostio vodećeg slovenskog istraživača koji je otkrio Hudu jamu - Romana Leljaka. No iz Vlade kažu kako je Arhiv u nadležnosti Ministarstva kulture, koje već neko vrijeme priprema svoj zakon. Državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak ne vidi razloga za nesporazume. "Smatram da je potrebno u jednoj staloženoj potpuno smirenoj atmosferi prionuti poslu i donijeti zakon koji neće biti tek promjena za jedan dan", kazao je.

Arhivisti: Nas nitko ništa ne pita u vezi s izmjenom zakona o arhivi

Mostovac Nikola Grmoja nakon razgovora s Ljeljakom izjavio je kako je većinu slovenskih iskustava u otvaranju državnih arhiva iz vremena socijalizma - Most već ugradio u svoj zakonski prijedlog, a u obzir će uzeti i ostale sugestije. Istaknuo je kako su u Mostovoj radnoj skupini za izradu izmjena zakona o arhivima uglavnom ljudi iz Ureda Bože Petrova, čiji to i jest bio prijedlog. Upitan kako to da i Most i Ministarstvo kulture rade na svom zakonskom prijedlogu vezanom uz državni arhiv, Grmoja je odgovorio kako ne zna što radi Ministarstvo kulture, ali da Most ima gotov prijedlog zakona te da je njemu radio zadnja dva mjeseca. Uvjeren je da će Mostov zakon izdržati 'provjeru' na Ustavnom sudu. "HDZ će glasovati za naš prijedlog, uvjeren sam u to. Mislim da nitko normalan ne bi trebao biti protiv tog prijedloga zakona", poručio je.

Roman Leljak kazao je novinarima kako je Mostu sugerirao da jugoslavenske političke dužnosnike, što se osobnih podataka tiče, izjednače sa sadašnjim hrvatskim dužnosnicima. "Ne znam kakav je njihov prijedlog, sugerirao sam im da u njemu nositelje političkih dužnosti u Jugoslaviji izjednače s nositeljima političkih dužnosti u suvremenoj Hrvatskoj, tako da razina osobnih podataka bude jednaka za obje te kategorije, a ne da oni bivši budu više zaštićeni nego ovi danas", rekao je.

Bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović podupire otvaranje i  naglašava što donosi suočavanje s jugoslavenskim komunizmom. "Ne može ostati samo na uskom historiografskom području, već mora imati i svoje određene i vrlo jasne društvene posljedice", poručuje. Radi pomirbe tijekom Domovinskog rata Hrvatska te arhive, kako kažu povjesničari - nije otvorila na vrijeme, pa prema aktualnom zakonu SDP - kao sljednik komunističke partije - pojedinačno odlučuje o zahtjevima za uvid u spise. Ako se zakon izmijeni, suglasnost SDP-a više se ne bi trebala tražiti.