Petričić u Temi dana: Tko je odobrio i tolerirao pljačku iz državnog proračuna?

Predstojnik Ureda bivšeg premijera Zorana Milanovića, Tomislav Saucha, poslijepodne je uhićen, a navečer odveden u Remetinec u jednomjesečni istražni zatvor. Saucha je prethodno ostao bez zastupničkog imuniteta. DORH ga tereti da je na štetu proračuna pribavio korist veću od 540.000 kuna i 1360 eura.

U Državnom odvjetništvu tvrde da je od kraja 2013. do početka 2016. tajnici usmeno nalagao izradu neistinitih putnih naloga na ime premijerovih posebnih savjetnika. Potom ih je potpisivao i nalagao njihovu dostavu u računovodstvo. Novac mu se isplaćivao u gotovini.

Sociolog i politički analitičar profesor Slaven Letica kazao je u HRT-ovoj emisiji "Tema dana" kako u ovoj priči treba vidjeti što su neosporne činjenice. Neosporne činjenice su da je netko ukrao 540.000 kuna i 1.360 eura. Druga je neosporna činjenica da najmanje tri godine u vrhu hrvatske izvršne vlasti nisu poštovane odredbe zakona o dohotku i pratećeg pravilnika koji vrlo precizno propisuje proceduru izdavanja, potpisivanja i obračuna putnih naloga. Da se postupalo po odredbama zakona i toga pravilnika i da je s vremena na vrijeme uočeno da se to ne poštuje, do ovoga ne bi došlo. Treća činjenica su tri savjetnika bivšega premijera koji kažu da nisu uzeli te novce, pri čemu jedan priznaje da je jednom putovao u inozemstvo (Neven Budak), a Siniša Petrović je kazao da je nekoliko puta putovao. Četvrta činjenica je ta da je sa stajališta istražnih organa jedan jednostavan proces. Već je ispitano četvero-petero ljudi, a još ih možda dvoje-troje treba ispitati. Očekujem da će taj rasplet vrlo brzo biti poznat, kazao je Letica.

Politolog i publicist  Darko Petričić kazao je kako očekuje da se dozna  tok novca, odnosno gdje je novac  završio - kod nekih drugih ljudi, u stranci ili kod Sauche u džepu. S druge strane, zanima me nalogodavac, tko je odobrio i tolerirao takvu pljačku - izvlačenje iz državnog proračuna. U konačnici čak očekujem, da ako se stvari zakompliciraju, da gospodin Saucha možda bude i pokajnik pa otkrije možda, ako je radio za nekog drugog - za koga je radio. To će pokazati vrijeme i tok same istrage. Veliki problem u Hrvatskoj je da ovakve pljačke, izvlačenja novca iz proračuna, nisu nove. To je rezultat političke kleptokracije koja je duboko utemeljena u temeljima hrvatske države. Jednostavno moramo biti svjesni da će svaki političar, ako mu se pruži prilika, posegnuti za novcem iz državnog proračuna i okoristiti se, izjavio je Petričić.