Cijepljenje protiv bolesti kvrgave kože izazvalo brojne posljedice kod goveda

Drastičan pad proizvodnje mlijeka i problemi s plodnosti samo su neke od posljedice preventivnog cijepljenja protiv bolesti kvrgave kože kod goveda. U katastrofalnoj situaciji za hrvatsko mljekarstvo - još jedan udarac s kojim se stočari moraju nositi.

U staji obitelji Blažić telad je zdrava. No sporije napreduje. Posljedica je to stresa koji je kod krava izazvalo cijepljenje protiv kvrgavosti kože. Uz pad imuniteta, pada i plodnost. I nije tu kraj mukama. Nakon cijepljenja krave daju manje mlijeka. Na pojedinim farmama čak upola manje. Zbog niske otkupne cijene proizvođači jedva opstaju pa gubitak ne mogu podnijeti. Ovdje nije zanemariv - 300 litara na dan.

I ako se to računa prosječnih 2 kune po litri mlijeka, to je 600 kuna na dan, a to je 18 tisuća kuna mjesečno, kaže Davor Blažić.

Slične probleme imaju gotovo svi proizvođači mlijeka na hrvatskom selu. A ostalo ih je manje od sedam tisuća. Nadaju su pomoći države.

Isplatila im je država novac za uginule krave i telad, kaže ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Nadoknadit će im i gubitke na mlijeku. Za to je u proračunu osigurano 20 milijuna kuna. Vjerujem da će vrlo skoro početi isplata tih sredstava, ali ćemo na taj način pomoći našim stočarima da prebrode ovu krizu u mliječnom sektoru, obećaje.

U problemu su i uzgajivači domaće teladi jer ne mogu prodavati stoku. Zato će se u dogovoru s Europskom komisijom korigirati pravilnik o cijepljenju. I to prije svibnja i početka nove sezone cijepljenja protiv kvrgavosti kože.