Osude napada na zagrebački klub i večer LGBT zajednice

Brojne osude stižu u vezi sa sinoćnjim napadom na zagrebački klub tijekom LGBT tematske večeri. Nakon što je u klub pun gostiju bačen suzavac, nastao je metež. Četiri su osobe ozlijeđene.

Udruga Zagreb Pride uputila je priopćenje u kojem najoštrije osuđuje napad u zagrebačkom klubu. Zagreb Pride zahtijeva od policije da provede brzu i efikasnu istragu te da otkrije i privede pravdi odgovorne za ovaj gnusan fizički napad na građane i građanke i poduzme sve adekvatne mjere kojim će osigurati mir, sigurnost i ljudska prava LGBTIQ osobama u Zagrebu i Hrvatskoj.

Proteklih nekoliko mjeseci suočavamo se s eskalacijom mržnje u javnom prostoru potaknutom sve agresivnijim i glasnijim diskursom radikalne klerikalne desnice usmjerenom protiv ustavnih vrednota Republike Hrvatske, koji nailazi na prešutno odobravanje Vlade Republike Hrvatske. Zagreb Pride je već prije upozoravao o nereagiranju Vlade na fašističke ispade razbijanjem ploče u Jasenovcu, kao i na suzdržanost Vlade u osuđivanju bilo kojeg oblika pozivanja na mržnju. Jučerašnji napad zorno i nedvosmisleno pokazuje koliko je tanka granica između mržnje i nasilja.

Stoga, ovim putem pozivamo premijera Plenkovića, ministra Orepića i Vladu da rezolutno, glasno i jasno osude ovaj čin nasilja i zločina iz mržnje usmjeren protiv ljudskih prava LGBTIQ osoba, građana i građanki Republike Hrvatske te time pokažu kako mržnja i nasilje nisu vrijednosti našeg društva.

Mi se nećemo predati u borbi za naša ljudska prava, nas nećete ušutkati suzavcem kao što ste pokušali 2002. godine i kao što ste pokušali sada. Pravda i ljubav su na našoj strani i ponosno ćemo svi koračati, ne samo 10. lipnja na 16. Povorci ponosa, nego svaki dan izvan naša četiri zida. Mržnja nikada neće moći pobijediti ljubav!,
navodi se među ostalim u priopćenju Zagreb Pridea.

Dodaje se i da će se na Trgu žrtava fašizma, 13. veljače, u 18 sati održati prosvjed pod nazivom "Ne dopustimo da nam ekstremisti i fundamentalisti preotmu domovinu".   

Udruga Kontra oštro je osudila sinoćnji napad. Zločini počinjeni iz mržnje posebno su opasni za društvo zbog narušavanja načela slobode, demokracije, poštivanja ljudskih prava te vladavine prava. Ovaj napad je samo simptom općeg stanja u društvu. Lezbijska grupa Kontra upozorava već duže vrijeme na eskalaciju govora mržnje prema LGBT osobama od strane radikalnih vjerskih grupacija, političara i političarki ali i predstavnika i predstavnica državnih institucija, čija je direktna posljedica i eskalacija nasilja. 

Nadalje, izostanak reakcije i sankcioniranja takvih slučajeva od strane nadležnih institucija rezultira negativnom porukom žrtvama i počiniteljima takvih djela ali i društvu općenito.

Tražimo od državnih institucija:
• od policije da hitno pronađu i privedu sve počinitelje napada na klub Super Super;
• od policije odnosno Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu da pokrenu kaznene postupke protiv svih počinitelja u vezi sa zločinom iz mržnje nad LGBT osobama;
• od premijera, ministra unutarnjih poslova i ministra pravosuđa da odmah javno osude napade i diskriminaciju LGBTosoba i poduzmu jasne korake kako bi stali na kraj eskalaciji nasilja nad LGBT osobama u Hrvatskoj;
• donošenje nacionalnog programa za suzbijanje diskriminacije i nasilja nad LGBT osobama;
•  uvođenje sustavne edukacije za policiju, državna odvjetništva i sudove na ovu temu;
•  uklanjanje diskriminativnih sadržaja iz školskog kurikuluma
, stoji između ostalog u priopćenju udruge Kontra. 

Vlada Republike Hrvatske uputila je priopćenje u kojem između ostalog navodi da najoštrije osuđuje incident u zagrebačkom noćnom klubu u Trnju. Vlada će se odlučno suprotstaviti svakom obliku nasilja i govora mržnje, rasne, vjerske i spolne diskriminacije u borbi za jednakost, ljudsko dostojanstvo i sigurnost svih naših građana, stoji između ostalog u priopćenju

Napad u zagrebačkom noćnom klubu osudio je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Nakon vijesti o napadu suzavcem u noći sa subote na nedjelju u zagrebačkom klubu "Super Super" na Radničkoj cesti u kojem se održavao LGBT party gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, uz osudu ovoga vandalskog čina kojim se udara na duh tolerancije, poštivanja različitosti i slobode uopće, traži  i što bržu istragu koja bi počinitelja ili počinitelje što prije privela k licu pravde. Ovaj gnjusni vandalski čin pokušaj je udara na  na sve one vrijednosti kojima se kao Grad i kao Zagrepčanke i Zagrepčani ponosimo, a to su poštivanje ljudskih prava, razumijevanje i tolerancija različitosti.

Zagreb je grad koji se ponosi svojom otvorenošću, multietničnošću, multikonfesionalnošću i multikulturalnošću. U njemu ima mjesta za sve koji misle i rade različito poštujući druge i drugačije. Ovaj čin ne može promijeniti sliku  Zagreba i ono što mi jesmo, može nas samo učvrstiti u nastojanju da našu zajednicu gradimo na demokratskim i općim ljudskim vrijednostima i da čuvamo dostojanstvo svakoga čovjeka.
Od nadležnih hrvatskih institucija tražim i molim ih da počinitelja ili počinitelje što prije privedu k licu pravde.

SDP je objavio priopćenje u kojem najoštrije osuđuje sinoćnji napad na klub Super Super. Većina osoba prisutnih u trenutku napada pripadaju LGBT populaciji, ali sinoćnji napad nije samo napad na njih; to je napad na mladost, na veselje i na užitak života, i na različitost. U vezi s napadom SDP-ov saborski zastupnik Bojan Glavašević sazvao je konferenciju za novinare na kojoj je istaknuo kako SDP već neko vrijeme upozorava na porast mržnje u društvu.

HDZ je objavio priopćenje u kojem oštro osuđuje napad suzavcem tijekom LGBT tematske večeri u zagrebačkom klubu Super Super. Osudama se pridružila i Mladež HDZ-a koja je putem Twittera poručila kako osuđuje svaki zločin iz mržnje, pa tako i sinoćnji napad na zagrebački klub u kojem su dvije osobe ozlijeđene.

Napad je osudio i Most. Politički tajnik Mosta, Nikola Grmoja, izjavio je u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2" da se u ovoj zemlji svatko mora osjećati sigurno, bez obzira na vjeru, naciju, spolnu orijentaciju. Pozivam policiju da ispitaju cijeli slučaj,  kaže Grmoja.

Anka Mrak-Taritaš (HNS) objavila je priopćenje u kojem osuđuje sinoćnji napad suzavcem i smatra da je to napad na sigurnost svih građanki i građana grada Zagreba. Klub Super Super je mjesto gdje izlaze brojni mladi Zagrepčani i Zagrepčanke i njihova sigurnost ne smije biti dovedena u pitanje. Zabrinuta sam za sigurnost naše djece i kao majka, i kao Zagrepčanka, i kao odgovorna javna osoba.
Ako istraga ovog slučaja pokaže da je napad motiviran mržnjom ovaj događaj predstavlja ujedno i civilizacijsku sramotu za naše društvo, navodi se između ostalog u priopćenju Mrak-Taritaš. 

Zagrebački HSLS najoštrije osuđuje sinoćnji napad suzavcem na LGBTIQ party. Očekujemo od policije da provede brzu i učinkovitu  istragu te da odgovorne za ovaj čin nasilja i zločina iz mržnje na naše sugrađane LGBTIQ  zajednice, privedu pravdi ali i poduzmu sve  mjere kojim će osigurati mir i sigurnost LGBTIQ osobama u Zagrebu. Prema svome liberalnom svjetonazoru držimo da svaku društvenu skupinu koja je diskriminirana u društvu treba podržati u borbi za temeljna i Ustavom  zagarantirana  ljudska prava i slobodu izjašnjavanja, navodi se između ostalog u priopćenju zagrebačkog HSLS-a.

Stranka Pametno priopćenjem je  izrazila osudu i gnušanje nad nasiljem u klubu Super Super. Ta stranka osuđuje svaki oblik nasilja, a posebno ovakvo, potaknuto ekstremnim političkim frakcijama. Riječ je o izazivanju i huškanju građana na pripadnike LBGT zajednice što je sramotno ponašanje koje nas obilježava kao primitivnu zemlju punu mržnje i netolerancije.

Stranka ORaH objavila je priopćenje u kojem između ostalog stoji: Hrvatska bi morala jasnije preuzeti standarde zaštite ljudska prava svojih građana, a pojave iskazivanje mržnje i netrpeljivosti prema pripadnicima LGBT zajednice ne čini Hrvatsku demokratskom europskom državom. 

Organizacija mladih Hrvatske seljačke stranke objavila je priopćenje u kojem stoji da oštro osuđuje sinoćnji napad na zagrebački noćni klub „Super Super“ gdje se održavala LGBT tematska večer. Sigurni smo da je ovo posljedica zatvaranja očiju pred politikom koju provodi najekstremnija struja u Hrvatskoj. Sukladno našem Statutu, zalažemo se za slobode pojedinca koje ne ugrožavaju slobode drugih pojedinaca. U klubu su stradala nečija djeca, nečiji unuci, sutra to može ili je mogao biti svatko od nas!

Očekujemo reakciju i mjere zaštite od onih kojima su u predizbornoj kampanji bila puna usta tolerancije, jednakosti i slobode,
navodi se u priopćenju.

Osudi napada pridružila se i udruga Europska mladež, Radnička fronta i drugi.