Dugovi za korištenje Smokvice Vele otišli u zastaru

Da privatne osobe mogu unajmiti otok u Hrvatskoj - nije novost. Ali da postoji otok za čije višegodišnje korištenje država nije naplatila koncesiju - doznali smo nedavno od ministra državne imovine Gorana Marića. Za korištenje Smokvice Vele, nedaleko od Rogoznice, država će uspjeti naplatiti tek dio duga - onaj koji nije otišao u zastaru.

Smokvica Vela nedaleko od Rogoznice - vlasništvo je države, no u stvarnosti, ljetovalište za svjetske bogataše. Kad se JNA povukla s otočića, Ministarstvo obrane za njega nije bilo zainteresirano.

Općinska vlast 1995. Smokvicu Velu daje u zakup na 30 godina poduzeću Grafoplast, u vlasništvu Ante Lušića, praunuka nekadašnjeg vlasnika. U ugovoru izričito stoji između Ministarstva obrane i općine da se ne plaća zakup, ali zakupnik sve što napravi na otoku, svi objekti, sva infrastruktura i sve što bude izgrađeno nakon 30 godina prelazi u vlasništvo Republike Hrvatske, kaže Lušić, direktor Grafoplasta.

Lušić obnavlja zapuštene zgrade, gradi šetnicu. Stižu prvi gosti, svjetska elita. Problemi počinju 1999., kada Ministarstvo obrane traži raskid ugovora. Slučaj preispituje i Državno odvjetništvo. No, 2006. Lušiću na ručak stiže Ivica Todorić. Ja sam svoju firmu tada prodao Agrokoru, znači prodana je firma, budući da sam ja bio jedini vlasnik i to je tako bilo realizirano. Od tada ja samo kao direktor vodim, dodaje Lušić.

Već 2007. prema odluci suda, ugovor o zakupu iz 1995. je poništen. Tadašnja Agencija za upravljanje državnom imovinom 2011. prvi put računa koliko je zakupac dužan. Sve je bilo pripremljeno početkom 2012. za naplatu, dakle pripremljena je odluka za vladu, međutim nikad nije realizirano. Desilo se što se desilo, ja sam smjenjen i dočekao me predmet 2016. u DUUDI-ju, rekao je
Tomislav Boban, državni tajnik u Ministarstvu državne imovine.

Dug za prve 4 godine, otkad je tvrtku preuzela obitelj Todorić, više se ne može naplatiti jer je zastario. Prošle godine Ministarstvo državne imovine ponovno računa i dolazi do svote od 26 mlijuna kuna. Uz naplatu tražbina od sadašnjeg zakupca, država treba i legalizirati zakup otoka.

Inače, namjena otoka Smokvica Vela i dalje je vojna. Da bi bio prenamijenjen za turizam, treba mijenjati prostorni plan. Turistička izgradnja na otoku Smokvica nije ovoga trenutka moguća jer je tamo posebna namjena. Ukoliko dođe do skidanja, pod navodnike, posebne namjene tada smo mi u poziciji da planiramo turističku zonu, rekla je Sandra Jakelić, načelnica Rogoznice.

Ovo je samo jedan primjer kako se država neodgovorno odnosila prema svojoj imovini. Koliko je takvih slučajeva i koliko je novca otišlo u vjetar, nakon dva i pol desetljeća - nemoguće je izračunati.