Bernardić sindikatima: Zajedno trebamo kreirati politiku rada

U Europskom domu u Zagrebu novo vodstva SDP-a na čelu s predsjednikom stranke Davorom Bernardićem prvi put se sastalo s predstavnicima sindikalnih središnjica.

Sindikati s Milanovićevom vladom nisu imali partnerski odnos, a novo vodstvo stranke, sada u oporbi, kaže da želi zajedno sa sindikatima kreirati ključne politike u području rada, obrazovanja, rasta i smanjivanja nejednakosti.

Povratak povjerenja počinje kroz povratak dijaloga i danas smo počeli razgovarati. Načeli smo brojne teme, od minimalne plaće, nastavka kurikularne reforme, stručnog osposobljavanja i do svih važnih stvari koje su pred nama, a u svrhu zaštite radnika, da bi se onima koji od svog rada žive omogućilo da dostojno žive, da školuju svoju djecu, i da imaju besplatno zdravstveno osiguranje. Izjavio je to Davor Bernardić nakon sastanka.

Sindikati upozorili na lošu politiku SDP-a prema radništvu

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić kaže kako su zbog "gorkog iskustva s prethodnom socijaldemokratskom garniturom u otvorenom i iskrenom razgovoru s Bernardićem iskazali sve što smatraju da je bilo loše, ne samo za sindikate nego i za SDP. Izbore u SDP-u pritom je ocijenio pozitivnim pomakom i dragocjenom prilikom da se SDP vrati socijaldemokraciji, a sindikati imaju odgovarajućeg partnera s kojim mogu razmjenjivati stajališta.

Potreban socijalni dijalog u SDP-u

Sad je izabrao varijantu produžene nastave i popravnog I mislim da je to dobar pravac. Ako sam po sebi prepoznaje da je iznevjerio radnike i da se treba okrenuti radnicima, onda je to dobar početak za razgovor. A sindikati su otvoreni za razgovor i vlasti i oporbi. I svaki do njih ima mogućnost razgovarati i surađivati sa sindikatima na dobrobit radnika i građana", kazao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

I predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske Damir Jakuš ističe kvalitetu i iskrenost razgovora te poručuje da se nove politike ne mogu voditi s kadrovima koji su vodili staru politiku, koja je bila protivna svemu što su činili sindikati.

Bernardić je ustvrdio da je sastanak značio okretanje nove stranice u odnosu sa sindikatima. Dragocjeno nam je iskustvo svakoga, ali danas u razgovoru sa sindikatima okrećemo novu stranicu koja znači nove poglede, nova mišljenja i nove ljude, naglasio je Bernardić.