Ministar Barišić: Inovatini pojedinci mogu učiniti više nego država

Gostujući u emisiji 'Romano Bolković: 1 na 1' ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić iznio je svoju stranu priče vezane uz teške optužbe za plagiranje.

Detaljno je opisao kako su tijela Sveučilišta u Splitu i Zagrebu proučila i 2011. odbacila prijave u dva predmeta protiv njega. Međutim, kaže, u trenutku kad je izabran za ministra, akademik Silobrčić je čuo za prijavu i javno pozvao sve koji znaju nešto o njoj da mu se jave. U najmanju ruku, to je neobično, rekao je Barišić.

Na pitanje je li ova afera - afera fusnote ili plagijata, ministar je rekao kako svjestan svih činjenica vezanih uz to kako je došlo do greške. Vjerojatnost da će se u jednoj fusnoti od svih knjiga koje sam napisao dogoditi ovakva pogreška je moguća. Istaknuo je kako je više znanstvenika - od Miroslava Radmana i Slobodana Vukičevića i mnogih drugih zaključili kako se ne radi o plagijatu. Posebno je istaknuo analizu Inoslava Beškera, stručnjaka koji je po naobrazbi i filozof i politolog, doktor znanosti koji predaje na talijanskim sveučilištima, u kojoj zaključuje da se tu ne radi o plagijatu već pogrešci nastaloj nemarom.

Odbor za etiku koji je odlučivao je li njegov rad plagijat, prema Barišićevim je riječima, delegitimirao sam sebe. Djelovali su tendeciozno i suprotno poslovniku. Prvenstveno, svi predmeti su trebali biti povjerljivi, a Silobrčić je sve detalje mog predmeta iznio u javnost. Tada su ugledni članovi Odbora koji dolaze s hrvatskih sveučilišta istupili iz odbora ne želeći sudjelovati u takvom radu. I takav delegitimiran odbor s bivšim predsjednikom Silobrčićem na čelu pod svaku cijenu želi moj predmet isprocesuirati, rekao je Barišić.

Naglasio je kako je Rektorski zbor zaključio da odbor nije imao pravo ni odlučivati o predmetu koji je već jednom raspravljen i zaključen.
Na pitanje o tome kako su zastupnici Mosta rekli da će ga podržati dok ne čuju odluku sveučilišta u Augsburgu o autoplagijatu, Barišić je rekao kako polazi od načela presumpcije nevinosti. Potpuno sam miran dok god netko u regularnom procesu ne dokaže optužbe na moj račun. Uvjeren je da napadi na njega neće stati.

Izrazio je žaljenje zbog odluke dr. Ivana Đikića o napuštanju Hrvatske.
Meni je svakako žao. U Hrvatskoj ima oko 13 tisuća znanstvenika, ali tako uglednih i značajnih nema tako puno. Prinos svakog znanstvenika je vrijedan i vrijedan je trud svakoga tko može pridonijeti prosperitetu ove zemlje i u tom smislu mislim da je odlazak Đikića - šteta, kazao je Pavo Barišić.

Uz pohvale hrvatskom obrazovnom sustavu, ministar Barišić je rekao kako imamo zaostale kurikule, koji su stari više od 10 godina. Najavio je kako će u svome mandatu naglasak staviti na stukovna i stručna zvanja. Tu, uz rijetke iznimke, ima mnoštvo zastarjelih programa, rekao je ministar.

Pohvalio je inicijativu Croatian Makers gospodina Bakića i rekao kako u nekim slučajevima, inovatini pojedinci mogu više učiniti nego država. Država je u svojim programima inertnija - natječaji, proračuni, planovi. Rekao je kako je oduševljen Bakićevim programom te izrazio spremnost poduprijeti ga. Takvi su nam pojedinci i projekti potrebni kako bi podupirali sustav, naglasio je.

Govoreći o kurikularnoj reformi rekao je kako novoimenovano stručno povjerenstvo proučava dokumente koje je prikupila ekspertna skupina za kurikularnu reformu. No, ministar kaže da je rad na kurikulima samo jedan dio reforme. Uz to treba podizati kvalitetu cijelog obrazovnog usustava, sustava koji će u svoj centar staviti učenika, podizati kvaliteu infrastrukture, podizati kvalitetu uvjeta rada i statusa u društvu nastavnika, rekao je Barišić.

Izrazio je uvjerenje da će se stabiliziranjem razvoja reforme ići u pravcu daljnje deideologizacije što je za društvo osnovna pretpostavka. Naglasio sam u svom programu da je najvažnije poći od toga da su obrazovanje i odgoj sfera koja pretpostavlja uključivanje svih. Tu sferu treba osloboditi ideološkog primata. Političke strukture se mogu mijenjati, ali procesi u obrazovanju moraju ostati isti, naglasio je Barišić.

Ministar je odgovorio na niz drugih pitanja vezanih uz obrazovanje u Hrvatskoj.