Grabar-Kitarović i Lavrov našli rješenje onečišćenja iz rafinerije u B.Brodu

Hrvatska i Rusija našle su rješenje za onečišćenje zraka iz ruske rafinerije u Bosanskom Brodu koje truje stanovnike Slavonskog Broda, objavila je u Münchenu predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Hrvatska će rafineriji, u vlasništvu ruske tvrtke Zarubežnjeft, dati spoj na plin, a ruski vlasnici ubrzati modernizaciju toga naftnog postrojenja. Konkretni rokovi nisu dogovoreni, kaže predsjednica RH.

Rekli su da su svjesni tog problema, da ga žele riješiti što prije i molili pomoć hrvatske vlade, izjavila je Grabar-Kitarović koja se s Lavrovom sastala jučer na marginama konferencije o sigurnosti u Münchenu.

Ministar Lavrov me uvjeravao da vlasnici rafinerije rade na tome da se unaprijede katalizatori i sve što se može kako bi se spriječilo onečišćenje zraka, dodala je i najavila da će o tome sutra izvijestiti premijera Andreja Plenkovića.

Grabar-Kitarović je danas, završnog dana konferencije razgovarala s nekoliko američkih senatora i kongresnika o stanju sigurnosti na jugoistoku Europe i jačanju odnosa između Hrvatske i SAD-a.