Raskol među sindikatima uoči pregovora

Sutra se nastavlja razgovor predstavnika Vlade i sindikata javnih službi o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru. Odnosi se na oko 180 tisuća zaposlenih u obrazovanju, znanosti, zdravstvu, socijalnoj skrbi i kulturi.

U pregovorima će sudjelovati i Sindikat Preporod, za koji ostali sindikati tvrde da nije reprezentativan, te da će oslabiti njihovu pregovaračku poziciju. Stoga su gosti Teme dana pregovarači Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Željko Stipić, predsjednik Sindikata Preporod.
Ukoliko sutra bude sklopljen protokol o pregovorima, sutra će i početi pregovori, izjavio je Mihalinec i objasnio da u tom protokolu stoji način pregovaranja i način vođenja sastanaka. Vlada je nametala teme u ponuđenom protokolu što nam nije bilo prihvatljivo, otkrio je i poručio da sami moraju odrediti kako će moderirati pregovore.

Stipić je kazao da su već uputili ministru Ćoriću desetak primjedba. Najvažnije je to da protokol ne može usmjeriti same teme jer tako smo pregovori završili prije nego što smo ih pokrenuli, smatra. Što se očekivanja tiče, nada se da će zadržati sva postojeća materijalna prava, drugi cilj je unaprijediti naknadu za prijevoz, a treći je usmjeren protiv agencijskog rada u javnim službama.
Mihalinec je dodao i reguliranje obaveznih liječničkih pregleda, koji se sada ne provode na način na koji bi se trebali provoditi te pitanja nagrade najboljima u vidu 13. plaće.
Ribić: S Preporodom vlast pokušava oslabiti sindikalnu poziciju
Danas je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić optužio Vladino povjerenstvo za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata da je priznavanjem reprezentativnosti Sindikatu Preporod oslabilo sindikalni tim u pregovorima o Temeljnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u javnim službama. Tvrdi da Preporod nema dovoljan broj članova, a za predsjednika Stipića kaže kako je marginalac koji sjedi u "busiji" pri pregovaranju, pa čak i kad štrajka zajedno s ostalima, ometa ostvarenje sindikalnih interesa.

Zakon je takav da za takav KU sindikat Preporod ima reprezentativnost, komentirao je Mihalinec. Taj je zakon koji je donijela vlada Zorana Milanovića znatno proširio pregovarački odbor sa sindikatima koji imaju po 500-600 članova. Najveće primjedbe idu na sam zakon jer on razdvaja a ne spaja sindikate, uvjeren je.

Stipić se nije htio baviti, kako je rekao, teorijama zavjere jer je situacija previše ozbiljna. Zakon postoji, mora se poštivati, može se i promijeniti. Prije 4 godine nismo bili reprezentativni, tada zakon nije bio problematičan, sada je problematičan kada smo povećali svoje članstvo. Mislim da je bolje ikakav zakon nego nikakav, odnosno da se odlučuje po babi i po stričevima kako se činilo 2000.-tih godina kada se je odlučivalo na GSV-u gdje sindikat Preporod nije imao moćnog zaštitnika a drugi su ga imali, rekao je.

Mihalinec smatra da problem do koji se u emisiji nisu dotaknuli a mnogo je važniji  je pitanje zašto su došli u 'cajtnot' s pregovorima. Ministar Ćorić nije u dobroj vjeri pregovarao s nama, smatra, jer je istoga dana nakon pregovora poslao upute svim ministarstvima da predlože da se u svim ustanovama koji pokrivaju javne službe mijenjaju pravilnici o radu u koji će se ugraditi elementi temeljnog i granskog ugovora ne bi li kao zaštitio radnike.