Josipović: Politika ne smije prepustiti društvo mržnji

Gotovo sve stranke, i male i velike, već se itekako pripremaju za svibanjske lokalne izbore. Mnogi još ne otkrivaju glavne adute, odnosno tko će biti kandidati za gradonačelnika Zagreba - ali nagovješćuje se tko bi s kime mogao surađivati. Jedan od inicijatora okupljanja ljevice bivši je predsjednik države, a sada čelnik stranke Naprijed Hrvatska Ivo Josipović, koji je bio jutrošnji gost emisije Studio 4.

Nažalost, ljevica je u prilično lošem stanju danas
, nadam se da će se to brzo promjeniti, kadrovske promjene koje se događaju otvaraju takav prostor, komentirao je bivši predsjednik snagu današnje ljevice.

Na pitanje tko je kriv za loše stanje, odgovorio je da je puno kritizirao Zorana Milanovića i njegovu politiku, ali smatra da tu temu treba zatvoriti i okrenuti se budućnosti. Važno je da ljevica bude stabilna i igra ulogu koju bi trebala imati u društvu, kazao je i izrazio nadu da će ljevica izaći zajedno na izbore i ostvariti dobar rezultat.

Za sadašnjeg predsjednika SDP-a Davora Bernardića rekao je da je mlad i dobro obrazovan čovjek koji ima kapacitet okupiti ljevicu.

Aferu 'dnevnice' i aktere u toj priči nije htio komentirati, rekao je da državna tjela rade svoj posao, pa ih treba pričekati. Smatra da se krivci trebaju tražiti na nižim razinama. Ja nikad nisam vidio nijedan putni nalog, sumnjam da je Milanović vidio, rekao je.

Smatra da je Anka Mrak Taritaš dobro rješenje za Zagreb, no ako SDP ima svog kandidata, poduprijet će njega ili nju.

Njegovo se ime zasigurno neće naći na listi jer, kako je kazao, ako ste bili predsjednik države, ne idete na lokalne izbore. Radit će na jačanje ljevice, kaže te objašnjava kako je moguće da će jednog dana proces ujedinjenja ljevice završiti ondje i gdje je počeo - u SDP-u.

Josipović tvrdi da odnosi Hrvatske i Srbije nikada nisu bili lošiji. Vidljivo je to svakodnevno, dovoljno je kazati da na ulici napadaju ljudi samo zato što imaju registraciju automobila druge države, kaže i naglašava da i u medijima ima mnogo mržnje.

Širi se mržnja, vanjska politika treba zagovarati mir, smatra i naglašava da ne treba uvijek na sve reagirati. Nacionalizmi se međusobno hrane, zadaća politike je ne prepustiti društvo mržnji i takvim ispadima, poručuje.

Zamoljen da komentira dvije godine rada Kolinde Grabar-Kitarović, Josipović je naglasio da ima kritički odmak od njezine politike. Po mom sudu trebalo bi više sadržaja manje šminke, ja bih zagovarao druge vrijednosti, ali birači će odlučiti o tome kakva je ona predsjednica bila, kaže.

Komentirao je i istraživanje koje pokazuje da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bolje obavlja posao nego on, što misli 49 posto ispitanika. To vam nije dobro - 49 posto. Ako usporedite u isto vrijeme analize, ja sam imao duplo veću potporu nego što ima sada predsjednica, rekao je Josipović.

Josipović je spomenuo i nacrt zakona o mjerama za olakšanje položaja dužnika, koji je njegov tim pripremio. U silnoj lavini afera, nadmetanja i prepucavanja, mi smo ponudili parlamentarnim strankama nacrt jednog zakona koji dira u bit onog što muči ljude, riječ je reformi kojom bi poboljšali, olakšali cijeli postupak naplata duga da ne ubija ljude. Uvjeren je da bi takve mjere mogle pomoći mnogim dužnicima.