Puljanka zapošljava samo osobe s invaliditetom

Društveno poduzetništvo kao oblik zapošljavanja teže zapošljivih skupina kod nas je gotovo nepoznanica. Zbog toga se inicijativa Puljanke da osnuje tvrtku u kojoj će zapošljavati samo osobe s invaliditetom doista može nazvati pionirskim pothvatom.

Danijela Kasumović Maružin
godinama svoje srednjoškolce osposobljava za tržište rada. Priprema ih za pomoćne kuhare i slastičare, pomoćne vrtlare, cvjećare, voćare.

Postalo joj je preteško gledati kako nitko od njih ne nalazi posao, najviše zbog poslodavaca punih predrasuda. Stoga im je ona sama odlučila postati poslodavka. Kreditom je u unajmljenome prostoru otvorila zalogajnicu, nudi i catering te usluge pomoći u poljoprivredi. Zasad zapošljava 5 osoba s invaliditetom.

Danijela planira na vlastitome zemljištu podignuti nasade maslina, lješnjaka i smilja, nastaviti zapošljavati osobe s invaliditetom i tržištu ponuditi ispomoć u poljoprivredi te uređenju okućnica.

Zatrpana je molbama za posao, osobe s invaliditetom i njihove obitelji zovu iz svih krajeva Hrvatske. Ona vjeruje da će društvo prepoznati njihove napore, potražiti njihove usluge i time potaknuti i ostale na slične pothvate.