U Bosanskom Brodu nadaju se plinofikaciji rafinerije i grada

Razgovor hrvatske predsjednice s ruskim šefom diplomacije u Münchenu izazvao je veliko uzbuđenje u Slavonskome Brodu. Modernizacija bosanskobrodske rafinerije i hrvatska isporuka plina za tu rafineriju - a što su Sergej Lavrov i Kolinda Grabar-Kitarović, prema svemu sudeći, obećali jedno drugome - u najvećoj bi mjeri riješilo problem onečišćenja zraka. Evo što na sve kaže načelnik Bosanskog Broda Ilija Jovičić.

"Rafinerija je u Bosanskom Brodu preko 120 godina. S ruskim vlasnicima Zarubežnjeft imamo normalan odnos. Našoj lokalnoj zajednici posebno je stalo da se rafinerija razvija i raste jer od toga ovisi puno stvari u općini Bosanski Brod. Međusobne obveze su uređene propisima. Brodska rafinerija važna je za Bosanski Brod, RS i BiH. To je stateški objekt naftne industrije", rekao je Ilija Jovičić. Naveo je kako u rafineriji radi malo manje od tisuću zaposlenih.

Štern: Da je rafinerija riješila problem, ne bi bilo smrada

"Više pritužbi na zagađenost zraka dolazi iz Slavonskog Broda nego od nas. Ovdje su ljudi navikli na postojanje rafinerije, a trebali bi se naviknuti i stanovnici Slavonskog Broda", poručio je Jovičić koji je rekao da se i u Beču ponekad osjeti miris 'pokvarenih jaja'. Dodao je kako su Rusi nakon kupnje rafinerije poštovali standarde ekološke dozvole i unapređivali poslovanje. "I mi želimo zdraviju prirodnu sredinu, ali rafinerija sigurno nije jedini zagađivač", dodao je te naveo kako su u Bosanskom Brodu nedavno zabranili grijanje na mazut.

Načelno je pozdravio dogovor Kolinde Grabar-Kitarović i Sergeja Lavrova, ali s oprezom, jer o tome još nema dodatnih informacija. Podsjetimo, Hrvatska bi trebala dovesti plin do granice s BiH kako bi se rafinerija priključila, a bosanskohercegovačka strana bi trebala odrediti točku na kojoj će budući plinovod prijeći granicu i izgraditi plinovod do same rafinerije. "O tome odluku treba donijeti vjerojatno ministarstvo i rafinerija koja je najveći potrošač. Nadamo se da će se naći prostora i za plinofikaciju Bosanskog Broda", rekao je Jovičić. Potvrdio je da je općina spremna tome prilagoditi prostorni plan.

Govorio je i o odnosima sa gradonačelnikom Slavonskog Broda Mirkom Dusparom. Najavio je i da je spreman primiti ekološke udruge iz Slavonskog Broda.