Vlada i sindikati javnih službi i dalje bez dogovora

Predstavnici Vlade i sindikata javnih i državnih službi ni na današnjim pregovorima nisu postigli rješenje o načinu produljene primjene dosadašnjeg temeljnog kolektivnog ugovora za 180 tisuća zaposlenih u tim službama, kao ni o protokolu pregovaranja o novom ugovoru. Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić izjavio je da će se nastaviti rasprava o sindikalnom prijedlogu da se prava službenika u idućim mjesecima reguliraju kratkim produženjem TKU-a, dok Vlada smatra da se to treba riješiti izmjenama pravilnika o radu.

Postigli smo dogovor da ćemo dodatne sindikalne argumente razmotriti, proučiti i analizirati do sredine idućeg tjedna i iznijeti naš konačan stav o tome na idućem sastanku u srijedu, 1. ožujka, rekao je novinarima Ćorić.

Mi u potpisivanju skraćenog TKU-a vidimo svojevrsni pravni vakuum, jer bi trebalo ponovno ući u prebrojavanje, odnosno utvrđivanje reprezentativnosti sindikata, koje je prethodno vrlo dugo trajalo. S druge strane, sindikalna strana vidi u jednostranom donošenju pravilnika problem, jer drže da je potpisivanje kratkog TKU-a adekvatnije rješenje za zadržavanje prava, kazao je Ćorić koji vjeruje da će se idućeg tjedna postići dogovor.

Pregovaračkog protokola smo se dotakli na samom kraju i prihvatili smo dobar dio argumenata sindikalne strane. Postoji dio članaka za koje smo dali protuargumente i nadam se da ćemo nakon toga ući u meritum stvari i početi razgovarati o konkretnim stavkama TKU-a, dodao je ministar.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić istaknuo je kako izmjene pravilnika o radu, koje nudi Vlada, otvaraju prostor za niz manipulacija. A pitanje angažmana i provedbe je vrlo veliko, poručio je.

Sindikati ustraju na zahtjevu za potpisivanjem istovjetnog TKU-a, samo s kraćim razdobljem primjene, a procjenjuju da je optimalno razdoblje od tri mjeseca, jer očekuju da će u tom roku završiti kolektivne pregovore.
Zajednički je zaključak da Vlada pristaje na preispitivanje svog stava jer je na početku tvrdila da je sindikalni prijedlog neprimjenjiv i relativizira probleme, rekao je Babić.

U HRT-ovoj emisiji "Tema dana" o pregovorima Vlade i sindikata javnih službi govorili su predsjednik HLS-a Ivica Babić i Vilim Ribić, predsjednik Matice hrvatskih sindikata.

Ribić je izjavio kako se danas imalo prilike čuti da je dašanji temeljni kolektivni ugovor neusklađen s nekim odredbama zakona i da zato treba ići na pravilnike o radu. To je besmislica. Mi vrlo lako možemo tih nekoliko članaka uskladiti sa zakonom i potpisati ugovor, kaže Ribić. Isto pitanje je i s reprezentativnosti. Ponovno ustanovljenje reprezentativnosti jeste potrebno po zakonu, ali mi možemo potpisati ugovor ne na 3 mjeseca, već na 6 mjeseci. No nije bitno koliko će taj ugovor trajati, već je bitno kada ćemo mi završiti proces kolektivnog pregovaranja, izjavio je Ribić. 

Babić je potom dodao da je ključni problem zakon o reprezentativnosti. Zakon ne valja, treba ga mijenjati i za njega je odgovoran bivši ministar Mirando Mrsić, rekao je između ostalog.