Čuveni njujorški hotel Waldorf Astoria zatvara vrata

Zbogom velebno predvorje u stilu art decoa, slavne osobe na koje ste mogli naići u dizalu njegova "tornja": Waldorf Astoria, legendarni njujorški hotel među najuglednijima na svijetu, zatvara se nakon 86 godina rada.

Od Marilyn Monroe do Grace Kelly, od američkog predsjednika Herberta Hoovera (1929.-1933.) do Baracka Obame (2009.-2017.), preko svih čelnika na planetu koji su ondje odsjedali tijekom godišnje Opće skupštine UN-a, zdanje otvoreno 1. listopada 1931. na Park Aveniji u srcu Manhattana ugostilo je u  probranim sobama i luksuznim zahodima (u art deco stilu sve do ručki na vratima) izvanrednu listu slavnih i moćnih iz cijelog svijeta.

Nakon 86 godina hotel s više od 1400 soba u kojem je izmišljena 24-satna posluga u sobu, najveći na svijetu u doba otvaranja, sprema se za veliko renoviranje. Kineska osiguravajuća tvrtka Anbang koja ga je otkupila od lanca Hilton 2014. za 1,95 milijardi dolara, pokreće velike radove renoviranja od 1. ožujka koji bi trebali trajati najmanje dvije godine. Nije poznat službeni plan, ali bi se veliki dio hotela trebao pretvoriti u luksuzne apartmane, isplativije, s nizom trgovina u prizemlju, prepuštajući hotelskom dijelu samo mali dio.

Upisano od 1993. na listu spomenika obilježja grada poput Empire State Buildinga ili mosta Brooklyn, pročelje nije u opasnosti. No unutrašnjost nije zaštićena i neki brinu da će velika plesna dvorana ili ulazni mozaik zauvijek nestati unatoč obećanjima Anbanga da će raditi zajedno s odgovornima za baštinu.