Što mladi trebaju kako ne bi spakirali kufere

Sve češće govorimo kako mladi iz Hrvatske odlaze, premda točan broj ne znamo. Dakle, Hrvatska ih besplatno školuje za rad u drugim državama. Mladima prije svega smeta korupcija u društvu, zapošljavanje preko veze, osjećaju se prevareno pa neki spremaju kufere.

Smatram da transparentnost i uključenost mladih i njihov 'backup' koji oni vide kako se sve događa oko njih i kakve su osobe na funkcijama, da njih to omalovažava i razumno je da požele otići, kaže predsjednik Studentskog zbora Petar Ramljak. Mladi vole i planirati, a nude im se vatrogasne, jednokratne mjere samo da ih se umiri, smatra Tatjana Matić, predsjednica Udruge srednjoškolaca.

Mladima treba posao, posao, posao i zdrava klima gdje će oni koji su vrijedni i ambiciozni moći imati perspektivu za stvaranje obitelji, poručuje Sonja Lušić Radošević, profesorica informatike u IX. gimnaziji. A u ovom trenutku tu perspektivu nema više od 70 tisuća mladih koji su na burzi rada. Najviše njih u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U Zavodu nemaju evidenciju koliko ih je radi zaposlenja otišlo u inozemstvo. Takav dokaz nisu obvezni dostaviti.

Poljska vlada je primjerice u strahu da će ostati bez mladih talentiranih ljudi, osmislila program nazvan "povratak", koji mladima pruža niz pogodnosti. Mlade treba uključiti u izgradnju strategija i planova za budućnost države, a ne da su, kažu, kao do sada - tema predizbornih kampanja, i važni samo kad prosvjeduju i osvajaju medalje na međunarodnim natjecanjima.