Ustavni sud: Sabor u roku od dvije godine mora donijeti zakon o pobačaju

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović na konferenciji za novinare objavio je da je Ustavni sud RH 21. veljače 2017. donio rješenje:
- ne prihvaćaju se prijedlozi za ocjenu suglasnosti s Ustavom zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece
- nalaže se Hrvatskom saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon u skladu s utvrđenjima Ustavnog suda i točaka 49. i 50. ovog rješenja.

Predsjednik suda Šeparović istaknuo je da se radi se o iznimno složenom ustavnosudskom postupku i iznio obrazloženje rješenja.

Pri donošenju novog zakona Sabor treba voditi računa da postojeći zakon sadržava određene institute koji više ne postoje u hrvatskom ustavnom poretku te da je od donošenja Ustava 1990. izgrađen potpuno novi pravni i institucionalni okvir zdravstvenog, socijalnog, znanstvenog i obrazovnog sustava.

Također zakonodavacu ovom zakonu mora odrediti edukativne i preventivne mjere tako da prekid trudnoće bude izuzetak, stoji u sažetku odluke Ustavnog suda.

Tzv. zakon o pobačaju, službenog naziva Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, donesen je još 1978. a njegovu ocjenu ustavnosti 1991. zatražila je udruga Hrvatski pokret za život i obitelj. Ponovila ga je u listopadu prošle godine udruga "U ime obitelji". Pozvali su se na činjenicu da Ustav štiti pravo na život, a smatraju da pojam ljudsko biće obuhvaća nerođenog i rođenog čovjeka. 

Na zahtjevu za ocjenom ustavnosti od pretprošle je godine intenzivno radila skupina na čelu sa zamjenicom predsjednika Ustavnog suda Snježanom Bagić.
Šeparović je najavio da će odluka biti donesena do proljeća te da će uz mišljenja medicinskih i stručnjaka za obiteljsko pravo biti konzultirane i zainteresirane udruge te proučeni međunarodni dokumenti i praksa europskih sudova.

Kazao je i da je za ovakvo rješenje od 13 sudaca glasovalo njih 12, a jedan je bio protiv.

Ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier prije nekoliko dana odbacio je tvrdnje da će Vlada promijeniti zakon o pobačaju. To je premijer Andrej Plenković više puta rekao da neće učiniti i ja sam to potvrdio i prije, kazao je Stier.