Kujundžić: Nikada zabrane nisu riješile problem


Nakon 26 godina Ustavni sud je donio odluku o ocjeni suglasnosti s Ustavom Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece, odnosno o Zakonu o pobačaju. Sabor u roku od dvije godine mora donijeti novi Zakon. Kako odluku Ustavnog suda tumače zagovornici i protivnici pobačaja? Koje sljedeće korake možemo očekivati? U emisiji su gostovali: Milan Kujundžić, ministar zdravstva (HDZ), Arsen Bauk (SDP), Krešimir Planinić, udruga "U ime obitelji", Sanja Sarnavka, Platforma 112.

Milan Kujundžić rekao je da pozdravlja odluku Ustavnog suda i dodao da on, kao većina Hrvata, smatra da život počinje začećem. Mislim da smo mi svi protiv abortusa kao čina i treba učiniti sve da se sačuva život. Nekoliko puta istaknuo je da država mora osigurati uvjete da se majke ne boje roditi i da djetetu mogu priuštiti mlijeko, pelene, jaslice i kasnije školu. Istaknuo je kako zabrane nikada nisu riješile problem, već su ga samo produbile i iskomplicirale.  
 

Nemojte pričati bajke, rekla mu je na to Sanja Sarnavka. Naravno da će u državi koja je ekonomski jaka, ima dobru edukaciju i besplatnu kontracepciju- broj pobačaja biti mali. Naglasila je kako nema zagovornika pobačaja, nego samo zagovornika prava žene na izbor. Nitko ne smatra da je pobačaj kontracepcijsko sredstvo, istaknula je. Kujundžić joj je na komentar o bajkama odgovorio da država na barem sto mjesta neopravdano daje novac koji bi trebalo uzeti i dati majkama.

Kontradiktorno je da sudac kaže da je pravo na život iznad svakog drugog prava, rekao je Krešimir Planinić. Smatra razočaravajućim da u 100 stranica obrazloženja nema odgovora na pitanje- što znači da svako ljudsko biće ima pravo na život. Dodao je i da se odluka temelji na plagijatu. Uspoređujući odluku Ustavnog suda Slovačke s ovom odlukom, naišli smo na identične rečenice, tvrdi. Rekao je da će se i dalje boriti za ono što je jednostavno istinito, a to je da svako ljudsko biće ima pravo na život.
 


 
Arsen Bauk rekao je da borba tek danas počinje i da će se uvijek propitivati je li zakon dobar. SDP neće prihvatiti niti jedno riješenje koje bi ženi otežavalo pravo na izbor. Uvijek ćemo biti predvodnik onih snaga u društvu koje se zalažu za ljudska prava, rekao je.

Na upit voditelja bi li dopustio pobačaj samo u slučaju da je majčin život ugrožen, Planinić je odgovorio- život djeteta može se razmatrati jedino u odnosu na život majke, a druge stvari koje se pokušavaju staviti u ravnotežu nisu uopće usporedive. To su individualne želje koje se pokušavaju stavljati u ustav. Bauk je rekao da je nemoguće zakon u budućnosti pomaknuti u tom smjeru jer je to Ustavni sud zabranip. Recite mi gdje je zabranio, pitao ga je Planinić. Ako svako ljudsko biće ima pravo na život, kako definirate ljudsko biće?


  
Na to mu je Sarnavka pročitala članak koji kaže- nerođeno biće uživa ustavnu zaštitu u smislu članka 21 samo do one mjere do koje se ne sukobljava s pravom žene na privatnost.

Razvila se u emisiji i rasprava o tome koliko je HDZ demokršćanska stranka. Planinić je rekao da se HDZ, u slučaju da ne misli mijenjati Zakon o pobačaju iz 1978., više ne bi trebao izjašnjavati kao demokršćanska stranka. Onda pola Europe nisu demokršćani, moram braniti HDZ ovaj put, rekao je  na to Bauk. Nadovezala se i Sarnavka: To je kao da ISIL kaže da svi drugi koji ne misle kao oni- nisu pravi muslimani.

Emisiju pogledajte u cijelosti: