Sindikati: Prosvjedno obilježavanje Praznika rada, 1. svibnja, u Slavonskom Brodu

Čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Matice hrvatskih sindikata (MHS) u ime radnika privatnoga i javnog sektora poručili su: "Vrijeme je za naš oporavak, Hrvatska treba veće plaće i kvalitetnija radna mjesta!"  te najavili prosvjedno obilježavanje 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, u Slavonskom Brodu. 

Predsjednik SSSH Marijan Novosel rekao je na konferenciji za novinare da će 500-tinjak radnika privatnog i javnog sektora, kako bi upozorili na niske plaće i nekvalitetna radna mjesta, 1. svibnja krenuti u Slavonski Brod, gdje će biti središnje obilježavanje Međunarodnog praznika rada pod motom - "radnici su motor Hrvatske, a Hrvatska vlak bez voznog reda".

Prosvjedna povorka proći će slavonskobrodskim ulicama i u središtu grada održati skup. Očekuju da će na skupu biti više tisuća članova sindikata i građana Slavonije, rekao je Novosel.

Novosel: U Hrvatskoj se mora promicati kultura kolektivnog pregovaranja

U Hrvatskoj se mora promicati kultura kolektivnog pregovaranja i podići visina plaća, jer više od 200.000 radnika prima minimalnu ili tek nešto višu plaću i od toga ne može preživjeti, upozorio je. 

Ribić: Gospodarski rast povećao društvene razlike

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić istaknuo je da, ako imamo gospodarski oporavak i rast od tri posto, onda su u povećanju društvenog bogatstva sudjelovali i radnici, no da odgovarajuće ne sudjeluju u njegovoj raspodjeli.

Gospodarski rast je povećao društvene razlike jer su se prvo namirili oni koji imaju najviše i "već su odavno dobro oporavljeni", ustvrdio je kazavši i da je uloga sindikata, kada ima sredstava, raditi pritisak na cijenu rada.

Stručna suradnica MHS-a Lucija Barjašić Špiler, osvrnuvši se na Vladine mjere za poticanje zapošljavanje, ocijenila je kako je mjera stručnog osposobljavanja radnika bez zasnivanja radnog odnosa (SOR), koja se najizdašnije financira, prividno smanjila broj nezaposlenih, ali nije pridonijela stvarnom rastu zapošljavanja, besplatna je za poslodavca i smanjila je cijenu rada. To je najskuplja i najneučinkovitija mjera jer radnici rade za minimalac, a poduzetnicima povećava profit jer imaju besplatnu radnu snagu, tvrdi Špiler.