Stier: Nema arbitraže sa Slovenijom, EK se u to ne može miješati

Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier u četvrtak je odbacio kao neprihvatljivo stajalište o nužnosti prihvaćanja arbitražnog postupka u graničnom sporu sa Slovenijom što ga je iznio predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, ističući kako je to pitanje temeljem odluke Hrvatskog sabora sada isključivo stvar bilateralnog dogovora.

U razgovoru za slovensku tiskovnu agenciju STA Juncker je u srijedu, uoči današnjeg posjeta Sloveniji, kazao da Komisija "podržava arbitražni proces koji je u interesu obiju strana" te da se "nada da će obje strane u cijelosti bez uvjetovanja poštovati odluku arbitraže kad do nje dođe".

To potkopava autoritet Europske komisije jer nije u nadležnosti Europske komisije da rješava bilateralne granične sporove, kazao je Stier novinarima u Sarajevu gdje je boravio u službenom posjetu.

Podsjetio je na činjenicu kako se Hrvatski sabor o tome jasno očitovao i to jednoglasnom odlukom i to se mora poštovati. Hrvatski sabor je donio jednoglasnu odluku, Hrvatska se povukla iz arbitraže i to je gotova stvar. Ovo pitanje mora se sada riješiti na bilateralan način, kazao je šef hrvatske diplomacije.


Burne reakcije na Junckerovu izjavu o hrvatsko slovenskoj arbitraži

HDSSB je osudio u četvrtak kao miješanje u hrvatski pravni i politički sustav izjavu predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, po čijem je tumačenju arbitražni sporazum između Hrvatske i Slovenije i dalje na snazi, ustvrdivši da je ta izjava prošla relativno nezapaženo, bez odgovarajućih reakcija državnog vrha.

Zamjenik predsjednika HDSSB-a Karlo Šatvar podsjetio je na konferenciji za novinare da je sporazum o arbitraži sa Slovenijom, sklopljen 2009. godine, Hrvatski sabor jednoglasno raskinuo u srpnju 2015. godine, jer je utvrđeno da slovenska strana krši sporazum, čime je Hrvatska izašla iz postupka arbitraže.
Stoga Junckerovu izjavu smatra miješanjem u pravno-politički sustav Hrvatske.

Predsjednik stranačkog Odbora za pravna pitanja i profesor ustavnog prava Mato Palić ocijenio je kako je Junckerova izjava "čisti oblik političkoga pritiska na Hrvatsku s vrlo moćne pozicije u Europskoj komisiji (EK)", a nakon takve izjave je "žalosna šutnja hrvatskog povjerenika, člana EK-a".