Stier: EK bi se trebala usredotočiti na pitanja za koja je nadležna

U Zagrebu je održan drugi neformalni ministarski sastanak država sudionica Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi - SEECP-a pod predsjedanjem Hrvatske. Ministrima vanjskih poslova deset država uvodno se obratio domaćin Davor Ivo Stier. Na skup je trebao doći i srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić, no on je otkazao dolazak tvrdeći da Vlada RH tolerira ustaštvo i ne poštuje vrijednosti EU-a.

"Danas smo identificirali točke za suradnju zemalja jugoistoka Europe, naročito u planu migracija. Sve su zemlje suglasne u suzbijanju svakog oblika radikalizma i terorizma, a naglašena je i suradnja u pogledu infrastrukture i prometnog i energetskog povezivanja", izjavio je nakon sastanka ministar venjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier. Dodao je kako je postignut konsenzus za zajedničku deklaraciju te najavio i formalni ministarski sastanak te summit u lipnju. Stier je kazao kako je SEECP dobra platforma i za proširenje EU-a kao instrumenta stabilnosti koje EU i NATO moraju nastaviti koristiti. Naglasio je i važnost reformi u potencijalnim članicama na jugoistoku Europe.

Novinare je zanimao ministrov stav oko poruka Jean Claudea Junckera vezano za korištenje naziva 'teran'. "Čini mi se da nije bilo najava o promjeni, nego samo najava utvrđivanja činjenica i to nije problem", kazao je Stier. Za izjave vezane za arbitražu sa Slovenijom Stier je ponovio kako smatra da "Junckerova izjava potkopava kredibilitet EK" te da se "Hrvatska zalaže za to da se Komisija usredotoči na pitanja za koja je nadležna". "Komisija nije nadležna za rješavanje bilateralnih sporova, pitanje granica je bilateralno pitanje, zaključio je Stier. Na pitanje o odluci Ustavnog suda vezano za pobačaj kazao je: "Mi prihvaćamo znanost 21. stoljeća i smatramo da život počinje začećem. Moramo poboljšati edukaciju i štititi život", kratko je kazao. O zapošljavanju rodbine ministra Gorana Marića kazao je kako nije upoznat sa svim detaljima, ali da nema razloga ne vjerovati ministru da nije sudjelovao u donošenju odluka o zapošljavanju.