Može li ograničenje rada nedjeljom poboljšati demografsku sliku?

Još je jedna nedjelja bila radna u mnogim službama i za mnoge koji rade u trgovini. No, Vlada razmišlja da u sklopu sveobuhvatnih demografskih mjera rad nedjeljom ograniči. Detalje ne otkrivaju, no namjera je da se od rada nedjeljom poštede majke malodobne djece.

Državni tajnik za demografiju Marin Strmota predstavio je Demografsku strategiju Hrvatske, naglasivši da je nerealno očekivati da će se preko noći trendovi preokrenuti. Strategija obuhvaća, nabrojao je, novčane obiteljske potpore poput rodiljnih i roditeljskih naknada, usklađivanje obiteljskog i poslovnog života omogućavanjem primjerice kliznog radnog vremena ili rada od kuće, ali i pošteda od rada nedjeljom za zaposlene majke malodobne djece. Obuhvaća i usluge za djecu i obitelji, stambeno zbrinjavanje mladih obitelji, aktivno provođenje migracijske politike, te promoviranje obiteljskih  vrijednosti.

U EU-u nema jedinstvenog stajališta oko rada nedjeljom, tako da svaka država odlučuje sama za sebe. Petnaest država nema zabranu rada nedjeljom (Hrvatska, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Mađarska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Švedska), dok njih trinaest imaju zakonska ograničenja rada trgovina nedjeljom (Austrija, Belgija, Cipar, Finska, Francuska, Luksemburg, Nizozemska,  Njemačka, Portugal, Ujedinjeno Kraljevstvo, Malta, Španjolska i Grčka). No, niti jedna država članica EU-a nema potpunu zabranu rada nedjeljom.

Strasti oko rada nedjeljom uzburkala je inicijativa Hrvatske biskupske konferencija za zabranu rada nedjeljom -  peta u zadnjih 20 godina. Nedjelja je dan za obitelj, poručuju. Čini se kako i Vlada razmišlja u istom smjeru. Pitanje zabrane rada nedjeljom ponovno je otvorio prijedlog ministarstva demografije - da nedjelja bude dan za obitelj. Ideju da se ne radi baš svaku nedjelju - elaborirat će nadležna ministarstva, najavio je premijer Andrej Plenković.

Dok ministarstva istražuju, poslodavci su na nogama. Trgovce, naravno, brine manja zarada. Što bi trebali, kažu, ne raditi usred sezone jer je nedjelja? No ima i onih čije su trgovine nedjeljom zatvorene i u sezoni. Sidikat trgovine pak poručuje - kako osim toga što rade nedjeljom - radnici nisu adekvatno plaćeni. "Poslodavci su otkazali granski kolektivni ugovor. To znači da poslodavac može radniku isplatiti 20 lipa za rad nedjeljom i zadovoljiti zakonsku formu", ističe predsjednica Sindikata trgovine Zlatica Štulić.

Nekoć nikome nedjeljom nije bio problem jesti kruh od dan ranije. Danas se podrazumijeva da su nam vrata trgovina uvijek otvorena do kasno navečer. Hrvatska biskupska konferencija ponovno se zauzela za neradnu nedjelju za djelatnosti u kojima to nije nužno, a dan za obitelj među smjernicama je i budućeg Vijeća za demografsku revitalizaciju Hrvatske. O tome su u Temi dana govorili glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić, direktorica sektora za trgovinu Hrvatske gospodarske komore Ema Culi i predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.
Na kraju, svi se slažu da se samo dijalogom može doći do zadovoljavajućeg rješenja. Da ne bi zakon ponovno rušio Ustavni sud, kao što je to sad učinio već dva puta.