Saucha tvrdi da je otkrio malverzacije s dnevnicama iz 2016.

Lažne dnevnice, prema svemu sudeći, isplaćivane su i u Oreškovićevoj ali i Plenkovićevoj vladi. Potvrđeno je to na izvanrednoj konferenciji za novinare premijera Andrej Plenkovića i Dinka Cvitana.  Premijer je slučaj prepustio DORH-u. Dijalog s državim odvjetništvom još prije premijera navodno je vodio Tomislav Saucha. U sklopu istrage koja se vodi protiv njega dobio je ispise isplaćenih dnevnica za cijelu 2016. U njima stoji da su na putovanja išle i službenice koje nisu imale razloga putovati.

Večernji list navodi kako se među petnaestak imena na lanjskim putnim nalozima našao i bivši savjetnik premijera Oreškovića Davor Huić. Za izjavu Huić danas nije raspoložen, a li nam je SMS-om kratko poručio: "Nikamo nisam putovao službeno i nisam dobivao dnevnice".

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja gostujući u Studiju 4 ponovio je kako sa spornim dnevnicama Most nema veze. Kazao je kako ne vjeruje da će na glavnog državnog odvjetnika utjecati politika. Ponovio je kako sasvim sigurno može tvrditi da nitko iz Mosta nije dobio sporne dnevnice.

Tjednik Nacional objavio je razgovor s Tomislavom Sauchom koji tvrdi da je on istražiteljima otkrio nove malverzacije. Na popisu su, tvrdi, bila imena ljudi koji obično nisu putovali, a većina putovanja bila su u Švicarsku. Kontaktirao je, kaže, s nekim ljudima s popisa koji su mu potvrdili kako nisu putovali. Nakon toga, dodaje - odlučio je otići na Uskok. Njegova odvjetnica Aleksandra Horvat izjavila je kako se istraga proširila, a da novi detalji idu u korist njezinu klijentu.

Podsjetimo, zbog isplata dnevnica za nepostojeća putovanja trojici savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića, SDP-ov saborski zastupnik i bivši predstojnik Ureda predsjednika Vlade Tomislav Saucha uhićen je i pritvoren 10. veljače, nakon što mu je, na zahtjev DORH-a, Sabor skinuo zastupnički imunitet radi uhićenja i pokretanja kaznenog postupka. Iz istražnog zatvora Saucha je izašao nakon što je Uskok ispitao sve svjedoke na koje bi eventualno mogao utjecati.