Sandra Zeljko ispitana u Uskoku, svjedočili i Oreškovićevi savjetnici

Afera 'dnevnice', u kojoj je dosad jedini osumnjičeni bio bivši predstojnik bivšeg premijera Milanovića - Tomislav Saucha, dobila je nastavak. Nakon što je otkriveno da je nepravilnosti s putnim nalozima bilo i nakon Milanovićeva mandata, premijer Andrej Plenković zatražio je od DORH-a da preuzme slučaj.

Tjednik Nacional objavio je dokumente koji su prouzročili obrat u aferi 'dnevnice' te ključni dokument koji je, kako navode, potaknuo internu istragu Vlade, nakon čega je održana izvanredna konferencija za novinare premijera Plenkovića i Dinka Cvitana. Objavljuju i intervju s Tomislavom Sauchom koji tvrdi da je upravo on istražiteljima otkrio nove malverzacije.Uskokovi istražitelji ispitali su bivšu tajnicu u Uredu predsjednika Vlade Sandru Zeljko, dosadašnju ključnu svjedokinju protiv Tomislava Sauche, koja bi nakon novih detalja u istrazi mogla postati osumnjičenica u aferi "dnevnice".

Ispitani su i savjetnici bivšeg premijera Tihomira Oreškovića - Stjepo Bartulica i Davor Huić. Bartulica je rekao da ne želi razgovarati s novinarima, a Huić da o detaljima slučaja ne može govoriti zbog tajnosti istrage. Poručio je kako se nada da će USKOK i DORH brzo riješiti ovu aferu.

Prije davanja iskaza Huić nije bio raspoložen za izjave, pa je tek sa SMS-om poručio: "Nikamo nisam putovao službeno i nisam dobivao dnevnice". Bartulica je ranije za Hinu kazao da nije bio na svim putovanjima koja se navode u preslici službene evidencije. U odgovoru SMS-om Hini tvrdi da nije putovao u Luxembourg, dok za ostala mjesta navedena u evidenciji kaže da jest putovao.

Iz Državnog odvjetništva nisu željeli ništa potvrditi.

Prema neslužbenim  informacijama, na putnim nalozima, za osobe koje nisu putovale, krivotvoren je potpis i Davora Božinovića, sadašnjeg predstojnika Ureda predsjednika Vlade.

Jakša Puljiz, savjetnik bivšeg premijera Tihomira Oreškovića, opovrgnuo je da je u 2016. službeno putovao u Ženevu, Luxembourg i Zürich. "Odlazio sam na službena putovanja, nije ih bilo puno, mislim da ih je bilo pet ili šest, uvijek u Bruxulles i bilo je jedno putovanje s premijerom u Pariz", rekao je Puljiz Hini. Dodao je kako je dao iskaz u USKOK-u nakon što je Saucha pušten iz istražnog zatvora. Istraga će, dodao je, pokazati je li bilo nekih putovanja koja su bila fiktivna.

Predstojnik Oreškovićevog Ureda Neven Zelić, koji je prema evidenciji najmanje osam puta putovao u inozemstvo, rekao je da je bio na putovanjima samo s premijerom, ali da nikada tijekom mandata nije putovao sam te da ga još nisu pozvali na razgovor u Državno odvjetništvo.

Djelatnica Vladina ureda Maja Bogdan, čija su putovanja prema pisanju Nacionala također sporna, rekla je Hini da ne može istupati u javnosti. No, prema pisanju Nacionala, Tomislav Saucha je prije izjavio da mu je Bogdan rekla kako na neka putovanja nije odlazila. Na popisu službenih putovanja našla se i glasnogovornica sadašnje i bivše vlade Sunčana Glavak koja je, navodno, išla na službena putovanja najmanje deset puta, ali ona nije bila dostupna za izjavu.Nakon što je u javnost procurila informacija da je Zeljko ponovno pozvana na ispitivanje u Uskok,  u Banskim dvorima su objavili da je ona premještena na drugo radno mjesto u državnoj službi sukladno njezinim kvalifikacijama. Isti je aninimni izvor iz Vlade kazao i da je nakon što je početkom prošlog mjeseca pokrenuta istraga protiv Sauche, Plenković od dvojice najbližih suradnika usmenim nalogom zatražio da provedu diskretnu provjeru jesu li se takve stvari događale i nakon Milanovićeve Vlade.

Zbog lažiranja 117 putnih naloga od studenog 2013. do siječnja 2016. na ime Milanovićevih savjetnika Slavka Goldsteina, Siniše Petrovića i Nevena Budaka, USKOK je u veljači pokrenuo istragu protiv Tomislava Sauche, SDP-ova saborskog zastupnika i bivšeg predstojnika Milanovićeva ureda, tereteći ga da je na štetu proračuna pribavio korist veću od 540.000 kuna i 1360 eura. 

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je DORH da radi svoj posao komentirajući događaje vezane uz aferu isplata dnevnica u Vladi. Kada bi se slične malverzacije otkrile u njezinu uredu, odgovorila je na pitanje novinara, prijavila bi slučaj i tražila dolazak DORH-a.

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov izjavio je kako ne može komentirati istragu u aferi "dnevnice" jer nije upoznat s detaljima te ne može ocijeniti je li premijer Andrej Plenković prekršio Ustav održavši konferenciju za novinare s glavnim državnim odvjetnikom Dinkom Cvitanom, ali je dodao kako bi volio da takve konferencije nije bilo.