Jelinić: Što je ponukalo Vladu da krene u vlastitu istragu?

Berislav Jelinić, glavni urednik lista Nacional, govoreći o aferi "dnevnice" kazao je u HRT-ovoj emisiji "Hrvatska uživo" da je u subotu u razgovoru s Davorom Huićem, savjetnikom bivšeg premijera Tihomira Oreškovića, došao do spoznaje da on nije bio na putovanjima. 

Ponovno sam se sreo s njim u nedjelju i predočio mu dokument kojega smo danas objavili. Čovjek je skoro pao u nesvijest. Ostavili smo to da se temeljito preispita i provjeri dva puta, rekao je Jelinić. U nedjelju navečer sam nazvao ljude u Vladi RH da ih upitam postoji li interna istraga, do čega su došli i da im želim predočiti nekakve informacije. Potom sam dobio u ponedjeljak poziv na izvanrednu konferenciju za novinare, dodao je.

Jelinić je istaknuo da su se po svemu sudeći, događala dva usporedna procesa. Meni samo nije jasno što je Vladu ponukalo da krene u vlastitu internu istragu. Ključno je pitanje zašto državno odvjetništvo nije pogledalo dva centimetra ispod zadnjeg putnog naloga kojega su oni obrađivali, rekao je. 

Jelinić je izjavio i da je administrativna tajnica koja se spominje u medijima, a koja je bila ondje i za vrijeme premijera Oreškovića, Plenkovića, Milanovića i Kosor - ključni svjedok u ovom postupku. Nacional je o njoj otkrio neke druge stvari, da duguje nekim ljudima novce, što je ne diskreditira nužno kao svjedoka, izjavio je Jelinić. 

No postavlja se još jedno važno pitanje - kako je ova vlada mirno spavala na činjenici da je okružena državnim službenicima koji su mrtvi-hladni godinu dana šutjeli da se tamo kriminal događao. To je prvorazredno sigurnosno pitanje za državu Hrvatsku i zato mi se čini da bi kolege iz SDP-a trebale malo smanjiti doživljaj kad teatralno propituju što je tu Dinko Cvitan radio u Vladi. Ako je neki kriminal u užem prstenu suradnika premijera, pristojno je da se pojavi glavni državni odvjetnik, a ne neprimjereno, kazao je glavni urednik Nacionala u emisiji "Hrvatska uživo".