SNV: U Hrvatskoj lani 331 slučaj nasilja i diskriminacije nad Srbima

Po podacima Srpskog narodnog vijeća (SNV) lani je u Hrvatskoj zabilježen 331 slučaj nasilja i drugih oblika poticanja na diskriminaciju prema Srbima što je 57% više nego u 2015. godini.

Ovo nije 331 izoliran slučaj, već 331 prostor iza kojih se nalazi na stotine drugih slučajeva koje je teško popisati. Ne radi se o izoliranim slučajevima već o fenomenu koji se širi i koji je s margina ušao u javni prostor, poručio je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac na konferenciji za novinare.

Lani je došlo do drastičnog porasta pojava kojima se želi diskriminirati Srbe u Hrvatskoj. Podatke smo bilježili po prijavama pojedinaca i iz različitih medija, pojasnila je Tamara Opačić, autorica biltena SNV-a koji donosi pregled podataka o govoru mržnje, etničkoj netrpeljivosti i historijskom revizionizmu.

Opačić smatra da će se takav trend nastaviti, na što ukazuje i događaj u Sinju gdje je jučer na pravoslavnoj crkvi osvanuo grafit "Za dom spremni", a slično je zabilježeno u veljači u Bjelovaru. Zamjerila je između ostalog jer je ploča u Jasenovcu s natpisom "Za dom spremni" prošla bez reakcije represivnog aparata i tamo stoji već četiri mjeseca.

Bilten koji su predstavili, kaže Pupovac, radili su kao ustavni patrioti ove zemlje. Ovim što govorimo, stvaramo osnovu da zakonodavac zna prepoznati pojavu govora mržnje, ustvrdio je šef SNV-a.

Vlada je, ističe Pupovac, očito mislila da se to neće širiti i rasti, da će demokratske poruke Vlade biti dovoljne da to zaustave, no to se ne događa. Vlada očito mora početi govoriti jezikom koji će te grupacije razumjeti, poručio je Pupovac.

Ovo je, kaže, prošlost koja nam oduzima sadašnjost i budućnost, ali ne samo pripadnicima srpske zajednice, već i samoj Vladi. Pozvao je Vladu da izbjegne nove podjele na komemoraciji za žrtve koncentracijskog logora u Jasenovcu, a nudi i za njih prihvatljivo rješenje.