Žganjer: Postavlja li držani odvjetnik jasnu liniju razgraničenja između aktualne vlasti i vlastitih ovlasti?

Ima li glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan još uvijek povjerenje vladajuće koalicije? Može li se govoriti o političkim pritiscima na rad DORH-a? Je li ugrožena neovisnost rada glavnog državnog odvjetnika i DORH-a? Što o svemu kažu vladajući i oporba? O novim krakovima afere Dnevnice večeras u Otvorenom urednika i voditelja Domagoja Novokmeta raspravljali su bivši HDZ-ov ministar pravoduđa Dražen Bošnjaković, predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Arsen Bauk (SDP), odvjetnik i bivši ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer i novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš.

Bivši ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer večeras je kazao kako je pod pristiskom javnosti moguće da državno odvjetništvo napravi pogrešku i brzopleto reagira. HDZ ne zna što se točno dogodilo u slučaj dnevnica, a SDP bi da je znao da su se dnevnice isplaćivale i u 2016. drugačije vodio raspravu prilikom skidanja imuniteta Sauchi.

DORH je politiziran htjeli mi to priznati ili ne, kazao je večeras odvjetnik i bivši ravnatelj USKOK-a Željko Žganjer. Koliko smo u ovoj diskusiji spominjali riječ politika i kontekst politike. Jesmo li time priznali da je politika ta koja velikim dijelom determinira rad državnog odvjetništva, pitao se Žganjer. SDP-ov Arsen Bauk nakratko je komentirao kako državni odvjetnik mora razmišljati o dokazima, a političari o dojmu. Loše je, kaže, kad je obrnuto. To je zasmetalo Žganjera koji ga je potom pitao hoće li državnom odvjetniku Sabor onda suditi na temelju dojma ili dokaza. Ako sud češće potvrdi vaše dokaze u korist onda je vaš dojam dobar. U suprotnom je dojam loš, odgovorio mu je Bauk. Žganjer je na to zaključio kako se onda ne boji za sudbinu glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana jer on u protekloj godini ima 95% osuđujućih presuda

Bivši HDZ-ov ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je kako je HDZ dao podršku Cvitanu. Mi smo ga pozvali da što se tiče ovog predmeta poduzme sve one mjere koje su u njegovoj nadležnosti kako bi se taj predmet što brže i efikasnije riješio. Ono što je važno za cijelu politiku je da to dobije svoj pravosudni epilog da to dobije ime i prezime. U slučaju ispitivanja povjerenja odnosno traženja ostavke glavnog državnog odvjetnika SDP u tome neće asistirati ni MOST-u ni HDZ-u rekao je Bauk. Nećemo podržati taj zahtjev. Novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš smatra kako do te situacije u idućih nekoliko dana sigurno neće doći. Tri mjeseca prije kraja redovnog isteka mandata mu se pokreće postupak reizbora ili izbora novog. Sve će ovisiti o političkim odnosima i vidjet ćemo još u kojem smjeru će se ova istraga u aferi dnevnici voditi i u kojem smjeru.Bivši ravnatelj USKOK prisjetio se svoje karjere i kazao kako ljudi u DORH-u iznimno puno rade, a za svoj rad nemaju adekvatne uvjete.  Ja znam da kolege u Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu koji rade u uvjetima u kakvima sam ja počeo raditi kao pripravnik u Šibeniku prije 38 godina. Ulazim u jednu sobicu od 6 kvadrata sjede dvoje treba gaziti preko spisa i tako dalje. Onda se pitam, Bože dragi, prošlo je 38 godine je li se išta u ovoj državi promijenilo. Bošnjaković je na to, kao predstavnik vladajućih, kazao kako on podupire promjene. Ukoliko želimo rezultate treba i kadrovski i materijalno opremiti ne samo DORH nego i druga državna tjela. Ni neki zastupnici u Saboru nemaju svoju kancelariju.

Afera dnevnice rezultirati će drugačiji pristup zahtjevima DORH-a, barem što se SDP-a tiče. Bauk je večeras kazao kako će tražiti drugačiji pristup kad se bude tražilo skidanje imuniteta saborskim zastupnicima. Tražit ćemo da se na Mandatno-imunitetnom povjerenstvu pažljivije razmotre razlozi zašto DORH traži nečije skidanje imuniteta. Na to kao saborski zastupnici imamo pravo. To ćemo koristi, do sada nismo. Do sada smo bili poštari između DORH-a Sabora i ponovno DORH-a. Ovaj slučaj nam je smanjio povjerenje. Tražit ćemo da glavni državni odvjetnik dođe u Sabor i pojasni svoj zahtjev. HDZ-ov Bošnjakovićje na to odgovorio kako ustavno pravo na to imaju, ali i upozorio kako se u tom ispitivanju ne smije prijeći granica kako se ne bi ugrozila neovisnost odvjetništva. 


 
Cijelu emisiju pogledajte ovdje: