Počinje analiza poslovanja državnih tvrtki i agencija

Nakon afere s isplatama dnevnica, Ministarstvo državne imovine odlučilo je provjeriti kakvo je stanje u državnim tvrtkama zbog mnogih priča o isplatama bonusa, visokim troškovima reprezentacije i službenih putovanja. Tako su od 49 strateških tvrtki zatraženi podaci o troškovima u posljednjih nekoliko godina jer određene informacije nedostaju.

Državnim novcem nerijetko se upravljalo nemoralno. Koje su se sve nepravilnosti događale, ne znamo, jer je država do sada propuštala analizirati podatke u strateškim trgovačkim društvima. No analize napokon počinju.

To se pokazalo nužnim s obzirom na sve izraženije otuđivanje uprava i nadzornih odbora od države kao vlasnika, ali i sve izraženijeg neformalnog utjecaja na poslovne odluke tih društava, objašnjava ministar državne imovine Goran Marić.

Ministarstvo državne imovine poslalo je zahtjev u svih 49 strateških državnih tvrtki da se očituju o svom poslovanju od 2010.godine do kraja 2016. Isti zahtjev, idući tjedan, poslat će i u sve državne agencije.

Svjedočili smo zahtjevima za višemilijunske bonuse u Hrvatskim šumama i tvrtki APIS IT, kraljevskim otpremninama u HBOR-u i Hrvatskim željeznicama. No još je slučajeva o kojima se malo zna - kao naprimjer stotine nepotrebnih putovanja na kongrese, tvrdi ministar.

U Mostu podupiru ovakve analize. Smatram da imamo dovoljno vremena, tri i pol godine još ispred nas i da se to apsolutno mora napraviti, uvjeren je Božo Petrov.

SDP će podržati ministra Marića, ali pod jednim uvjetom: Ako se vremenski proširi na zadnjih 10 godina. Da ne ispadne da se želi politički obračunavati sa upravama koje je postavila naša Vlada, nego da stvarno pogleda što se događalo u 10 godina pa da uporedimo, kaže Arsen Bauk.

No ministar Goran Marić smatra da je sedam godina optimalno vrijeme. Ne možemo se vraćati 25 godina unatrag, a ni zadnje tri godine ne bismo dobili prave pokazatelje. Zato mislimo da je 7 godina, od 2010.-2016. dovoljna baza podataka na osnovi koje će se moći donositi racionalne, zdrave odluke.

Popis zaloga na nekretninama, troškova reprezentacije, službenih putovanja, odvjetničkih usluga, otpremnina, donacija, bonusa i stimulacija članovima Uprave - trgovačka društva moraju predati do 24. ožujka. Država kao vlasnik mora preuzeti odgovornost, navodi ministar Marić.