Na Kosovu ranjen prištinski odvjetnik Azem Vllasi

Prištinski odvjetnik i politički analitičar i nekadašnji istaknuti političar u vrijeme bivše SFRJ Azem Vllasi ranjen je jutros u Prištini. Vllasi je izjavio da ga je ranio naručeni atentator, ali je naglasio da ne želi nagađati o čemu se radi i da će istraga sve pokazati.

Azem Vllasi
je rekao da mu je u osam ujutro netko zazvonio na vrata i zatražio savjet oko nekih vlasničkih problema pa ga je uputio kod kolege koji se time bavi. Ušao sam da mu napišem na ceduljici broj i da mu ga dam. Kad sam izašao, navalio je na mene i na vrata, s pištoljem i prigušivačem, očigledno pripremljen, pucao u rame i pobjegao. Po svim karakteristikama, to je naručeni atentator", rekao je Vlasi za radio Slobodna Europa. Prema njegovim riječima do sada nije imao problema niti sporova u vezi vlastitog odvjetničkog posla te je naglasio da ne može nagađati o čemu se radi.

Glasnogovornik kosovske policije Baki Keljani izjavio je da su uhićene dvije osobe pod sumnjom da su pucale u Vlasija. Pretpostavlja se, dodao je on, da je taj napad bio planiran, prenijeli su kosovski mediji na albanskom jeziku. Keljani je precizirao da je reč o M.J. osumnjičenom kao počinitelju i A.I, osumnjičenom kao suučesniku u ovom slučaju. On je za Lajmi.net rekao da motivi napada na Vlasija još nisu poznati, ali da je sve, kako je rekao, vjerovatno bilo planirano.

Azem Vllasi bio je u doba SFRJ predsjednik tadašnjeg Saveza socijalističke omladine Jugoslavije te predsjednik Saveza komunista Kosova do jeseni 1988., kada dolazi u sukob s tadašnjim vodstvom Srbije, na čelu sa Slobodanom Miloševićem. Vllasi se suprotstavio ustavnim i političkim promjenama što ih je Milošević najavljivao, koje su predviđale da se Kosovu oduzme visoki stupanj autonomije po Ustavu SFRJ iz 1974. godine.