Stier upozorava na krizu u BiH bez novog izbornog zakona

U Neumu se održava znanstveno stručni skup "Hrvati u BiH - nositelji europskih vrijednosti?". Među ostalima ondje su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čovića i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier koji je rekao da je usvajanje novog izbornog zakona nužno kako Bosna i Hercegovina ne bi zapala u novu političku krizu.Predsjednica RH kazala je da je konstitutivnost i ravnopravnost Hrvata u BiH ugrožena zbog puzajućih promjena Daytonskog sporazuma, posebno kroz odluke visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH. BiH je izložena i novim izazovima, posebno međunarodnom terorizmu te prijetećoj migrantskoj krizi, a raste i broj ekstremističkih zajednica. U Republici Srpskoj gotovo da nema povratka prognanika izbjeglica, a u Federaciji BiH nastavlja se majorizacija Hrvata. Međunarodna zajednica dugo je zatvarala oči pred ovim činjenicama, kazala je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je da je iskušenja i previše. Mi smo sebi stavili u prioritet kao hrvatski narod, nositelj političkog života u BiH, da budemo predvodnici svekolike stabilnosti BiH, njenog europskog puta i naravno da osiguramo ustavnu i institucionalnu ravnopravnost hrvatskog naroda na čitavom području BiH, dodaje.

Uoči skupa s Čovićem se sastao hrvatski ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier. On je govorio kao uvodničar konferencije.

To je najvažnija politička poruka s kojom su hrvatski čelnici stigli na skup o Hrvatima u BiH, pošto je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ranije rekla da "očekuje žurno donošenje novog izbornog zakona koji će jamčiti ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda".
Za uspješnost europskog puta nužno je paralelno voditi dva procesa. S jedne strane to je nastavak provedbe socijalno-ekonomskih reformi, a s druge strane nužno je ući u političke reforme, posebice u pogledu reforme izbornog zakonodavstva, rekao je Stier i pojasnio kako rok što ga je Ustavni sud BiH dao za reformu izbornog zakonodavstva istječe u lipnju 2017.

Stier je ponovio da se Hrvatska snažno zauzima za jačanje BiH i njezin euroatlantski put.

Na kraju dana održat će se humanitarna večera s aukcijom slika. Prikupljeni novac bit će darovan Udruzi "Fra Slavko Barbarić" iz Međugorja koja se već 26 godina skrbi za mlade, talentirane i materijalno ugrožene studente.