Most Trogir-Čiovo vjerojatno neće biti dovršen ni do kraja ove godine

Nakon što je prošle godine završetak gradnje mosta Trogir-Čiovo odgođen za lipanj 2017., čini se da ni taj rok neće biti poštovan.

Iz HC-a su potvrdili da most vjerojatno neće biti dovršen ni do kraja ove godine. Zato se resorni ministar Oleg Butković u ponedjeljak sastaje s predstavnicima Viadukta koji izvodi radove. Srećom, financiranje projekta iz sredstava Europske unije - nije ugroženo.

Tamara Pajić, glasnogovornica HC-a rekla je kako nisu sigurni ni hoće li se predloženi inicijalni rok za izvođenje radova ispoštovati. Ne možemo biti sigurni budući da se konitinuirano krše dogovoreni rokovi i ne poštivaju dostavljeni službeni dinamički planovi, dodala je.
U međuvremenu je oglasio i Viadukt. U priopćenju navode da su Hrvatskim cestama, investitoru mosta kopno-otok Čiovo, 15. ožujka poslali prijedlog revizije dinamičkog plana s planiranim završetkom radova 27. veljače 2018. godine, sukladno trenutno raspoloživim resursima, stanju radova i tehnološkim ograničenjima.

Izričito je napomenuto da je uz realnu pretpostavku dodatnog angažmana u proizvodnom pogonu podizvođača moguće skratiti rok završetka mosta do 26. prosinca 2017. Takav je izmijenjeni dinamički plan, s datumom završetka 26. prosinca 2017. godine, poslan Hrvatskim cestama 16. ožujka i to je rok kojeg se Viadukt zajedno s podizvođačima planira pridržavati, stoji u priopćenju. Naglašeno je kako je Viadukt sa svim betonskim radovima na mostu gotov te se svi radovi do završetka izgradnje mosta odnose na čeličnu konstrukciju. Sav je čelik iz Makedonije isporučen prošli tjedan i na temelju toga ispoštovat ćemo rok naveden u novom dinamičkom planu, tvrde iz Viadukta.

Tvrtka Viadukt Hrvatskim cestama i ministru mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću dala je jamstvo početkom prosinca prošle godine da će most dovršiti do 15. lipnja sljedeće godine. 

Vrijednost izgradnje mosta kopno-otok Čiovo, čija je gradnja počela u veljači 2015., nešto je veća od 207 milijuna kuna, od čega će se 176,7 milijuna kuna sufinancirati iz europskih fondova. Most će biti dug 547 metara, bit će 25 metara iznad morske površine, imat će 13 stubišta u moru i dva upornjaka na kopnu - jedan na strani Čiova, drugi na trogirskoj strani. Osim mosta izgradit će se i pristupne ceste od 1818 metara.Viadukt jamči da će most kopno-otok Čiovo biti gotov do 15. lipnja