U Njemačkoj 30.000 Kurda prosvjeduje za "demokraciju u Turskoj"

Tridesetak tisuća ljudi, uglavnom Kurda, prosvjedovalo je u Frankfurtu tražeći demokraciju u Turskoj i slobodu za Kurdistan, priopćila je policija.

Organizatori su očekivali 20.000 ljudi na ovom skupu koji se održava u prigodi Newroza, Nove godine po kurdskom kalendaru.

Prosvjed je protekao u miru, ali je glasnogovornik frankfurtske policije rekao da su se mogle vidjeti zastave i transparenti zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK) i fotografije njezina vođe Abdullaha Oecalana.

Policija dodaje da tijekom prosvjeda nije intervenirala kako bi zaplijenila te zastave da ne bi potaknula izgrede. No rekla je da je oduzela fotografije koje poslije mogu poslužiti za pokretanje sudskog progona.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan optužio je njemačku kancelarku Angelu Merkel da podupire teroriste, što je nova eskalacija u veoma napetim vezama Ankare i Berlina zadnjih tjedana.

Turska odavno optužuje Njemačku da pruža utočište kurdskim militantima. Berlin je te optužbe ocijenio kao protivne zdravom razumu.U Njemačkoj živi najveća turska dijaspora u svijetu, ali i velika kurdska zajednica.