Kako ugraditi dizalo s pomoću novca iz europskih fondova?

U Hrvatskoj ima više od 16.000 stubišta bez dizala. Ne bi to bio problem da neka od njih ne završavaju čak na devetom katu. Kako bi olakšale život svima onima kojima su stube veliki problem - Udruga umirovljenika i gospodarska komora Zagreba pokrenule su incijativu za ugradnju dizala s pomoću europskih fondova.

Najmanje jedanput dnevno Želimir Manenica mora svladati 32 stube kako bi došao do svoga stana na drugome katu u zagrebačkom naselju Utrine.  
A čujete, ja nastojim ovak jedanput da idem dole, jedanput gore i sve obavim kad idem. Dvaput na dan to mi je već malo preveć, kak se veli, kazao je Manenica.

Sličnih stubišta bez dizala u Hrvatskoj ima 16.804.
Popis stubišta napravili su poštari kako bi pomogli incijativu za ugradnju dizala koju su pokrenuli umirovljenici i gospodarska komora Zagreb. 

Plan  je da se 80% troškova ugradnje dizala pokriva novcem iz europskih fondova. Europska unija je odlučila promijeniti svoju socijalnu politiku i više ne podržava izgradnju, recimo, domova za starije osobe, nego podržava ostanak tih ljudi u svoji prirodnim okolinama, rekao je Zlatan Froehlich, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Zagreb.

Da bi se došlo do 80% nepovratnog novca, morat će se sljedeće godine pregovarati s Europskom komisijom. Ipak, neki projekti moći će se djelomično financirati i ove godine, natječajima Ministarstva za demografiju i socijalnu politiku.

Imaju sad tri natječaja koji se tiču baš tih posebnih socijalnih potreba i oni koji prijavljuju. Pozivam ih da pogledaju natječaj, da vide i da svoje troškovnike, ako je moguće i ako je tehnički moguće u zgradu ugraditi lift i dobit će određeno sufinaciranje sukladno natječaju iz fondova Europske unije, kazao je Dragan Jelić, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU-a.

Prosječna cijena ugradnje dizala je 350.000 kuna. Bila bi to velika poslovna prilika za domaće proizvođače.
Na ugradnju dizala su osim proizvođača su uključene i građevinske tvrtke, uključeni su projektanti, serviseri, ugraditelji, to je jedna širi sklop tvrtki koji bi sigurno mogao povećati i broj zaposlenih, rekao je Zdravko Babić, predsjednik Uprave tvrtke MLC.

I propisi se trebaju mijenjati jer do sada investitori nisu imali obvezu ugradnje dizala.
To nije do sada jasno regulirano zakonom jer postoje sada imamo primjera u Rijeci i u Zagrebu ima zgrada koje imaju 10 etaža, a nemaju lifta, izjavio je Zdravko Čizmar iz Hrvatske udruge za dizala.

I tako korak po korak i Hrvatska bi mogla podignuti kvalitetu stanogradnje i života svojih građana.