Predsjednica u Irskoj - posjetila Galway, europsku prijestolnicu kulture 2020.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je Galway, grad na zapadu Irske, koji je zajedno s Rijekom ponio titulu Europske prijestolnice kulture 2020. i izrazila uvijerenje da će se suradnja između dvaju gradova i dviju zemalja nastaviti i nakon toga.

Grabar-Kitarović je posjetila Galway u sklopu trodnevnog državnog posjeta Irskoj gdje se u Dublinu sastala s cijelim državnim vrhom zemlje. "Galway i rijeka biti će Europske prijestolnice kulture 2020., ali ja vjerujem da će se suradnja između dva grada, ali i dvije države nastaviti i dalje, u godinama i desetljećima koje dolaze", kazala je predsjednica u Gradskom poglavarstvu gdje ju je ugostio gradonačelnik Noel Larkin.

Prema njezinim riječima, dva grada, dvije luke od kojih jedna na Atlantiku a druga na Jadranu, vežu brojne sličnosti i posebnosti. "Galway je središte kulturnog života Irske, s brojnim festivalima i drugim kulturnim događanjima i turističko je odredište. S druge strane, Rijeka je luka raznolikosti, stoljetni kozmopolitski grad koji svoju snagu crpi i iz bogate tradicije prožimanja mediteranske i srednjoeuropske kulture", kazala je predsjednica.

Istaknula je da je europski projekt u kojem sudjeluju dva grada "savršena prilika za preobrazbu Galwaya i Rijeke i njihovu dodatnu promidžbu".
 Predsjednica RH: Htjela bih na Hrvatsku preslikati irski model

Osim suradnje dva grada na europskom kulturnom projektu, Grabar-Kitarović zagovara i trajnu suradnju dvaju sveučilišta. Nacionalno sveučilište u Galwayu broji 17.000 studenata od kojih svaki peti dolazi izvan grada ili Irske.

Gradonačelnik Larkin, koji je posjetio Hrvatsku, uključujući i Rijeku, kazao je da se raduje suradnji na "uzbudljivom i ambicioznim programu za 2020". Prisjetio se velikog irskog pisca i kroničara James Joycea koji je jedno vrijeme radio i živio u Puli gdje je napisao veći dio romana "Portret umjetnika u mladosti", čija je glavna inspiracija bila "djevojka iz Galwaya".

Galway će do 2020. u projekt Europske prijestolnice kulture uložiti 45.47 milijuna eura, ne računajući infrastrukturne projekte. U njemu će kao partneri i potpora sudjelovati i susjedne lokalne vlasti, njih deset.

Taj grad ima dugu filmsku tradiciju koja seže na početak 20. stoljeća, kada je 1934. Robert O'Flaherty snimio dokumentarni film "Čovjek s Arana", i kada je  John Ford 1951, snimio kultni film "Tihi čovjek". U prosincu 2014. UNESCO je Galway proglasio Gradom filma, a tu titulu dijele tek Sydney, Sofija, Bradford i južnokorejski grad Busa. Galway je također dobitnik europske nagrade "Zeleni list" za napore u zaštiti okoliša i održivom razvoju. Godine 2018. Galway je nominiran za Europsku regiju gastronomije.

Prema riječima Marka O'Donnella, zaduženog za projekt Europske prijestolnice kulture, poslovni sektor je dao veliku potporu u vidu dobrovoljnog povećanja poreza za tri posto.

Galway je prošle godine posjetilo dva milijuna turista, a cijela Irska je zabilježila rekordnih 9,5 milijun turista od čega je turistička industrija zaradila preko osam milijarda eura. Iste je godine u tom sektoru u Irskoj otvoreno 20.000 radnih mjesta. Turistička industrija upozorava na dva izazova s kojima će se morati nositi u 2017., nedostatak smještajnih kapaciteta u Dublinu i Brexit.

Nakon posjeta gradskim vlastima i sjedištu projekta Galway 2020. Grabar-Kitarović je posjetila Nacionalno sveučilište, drugo po starosti u zemlji na kojem je predavao i sadašnji predsjednik Michael Higgins, i sastala se s profesorima i studentima. Sveučilište broji 17.000 studenata od kojih svaki peti dolazi iz ostalih krajeva Irske ili inozemstva.

Izrazila je zadovoljstvo svojim posjetom Irskoj gdje je raspravila niz tema, od bilateralnih odnosa do jačanja gospodarske suradnje i suradnje u okviru EU-a, posebice o pregovorima o Brexitu. Podsjetila je na vrlo bliske odnose između dviju zemalja, potporu Hrvatskoj prilikom pristupanja u EU, a spremni su "konkretno pomoći" prilikom predsjedanja Hrvatske Unijom u prvoj polovici 2020.