PPD obustavlja isporuku plina Petrokemiji

U kutinsku Petrokemiju stigao je službeni dopis da će Prvo plinarsko društvo od danas obustaviti isporuku plina zbog povećanja duga. Iz Petrokemije je prioćeno da to može prouzročiti blokadu tvrke i zbog toga se sastao Nadzorni odbor društva, a sinoć je aktiviran i Stožer za obranu Petrokemije. Kako je izjavio glasnogovornik Stožera - Davor Rakić, obratit će se pismom premijeru i ministrima Martini Dalić te Goranu i Zdravku Mariću.

Dugoročni problem Petrokemije tri dosadašnje vlade nisu uspjele riješiti i posljednji je čas da se Vlada o tome očituje, poručio je. Inače, na zalihama imamo dovoljne količine mineralnih gnojiva i u isporuci tržištu neće doći do zastoja, rekao je za Hinu glasnogovornik Stožera i glavni povjerenik EKN-a Davor Rakić. Za početak idućeg tjedna najavio je konferenciju za novinare, na kojoj će biti detaljnije riječi o razlozima aktiviranja Stožera.

Predsjednik Uprave Đuro Popijač je izrazio uvjerenje kako je riječ samo o privremenom prekidu isporuke od strane PPD-a, dok će INA nastaviti isporuku kao i dosad. On je novinarima potvrdio kako je u stalnom kontaktu s Vladom oko postupka restrukturiranja, pa se očekuju povoljna rješenja.

Gradonačelnik Kutine poziva Vladu da zaštiti Petrokemiju i radnike

Gradonačelnik Kutine Andrija Rudić pozvao je Vladu da zaštiti tvornicu i radnike jer, ističe, o Petrokemiji ovisi sudbina Kutine. Povodom izglasavanja lex Agrokor i najave dobavljača plina da će obustaviti isporuku Petrokemiji, ovim putem upozoravam na probleme koje takav zakon može uzrokovati Petrokemiji i Gradu Kutini, stoji u Rudićevu priopćenju. Traži od Vlade odgovor na tri pitanja: Kako namjerava zaštititi Petrokemiju i spriječiti strane interese i interese uvoznika gnojiva na štetu Petrokemije; kako namjerava zaštititi tisuće malih proizvođača čija bi nesposobnost plaćanja zbog Agrokorovih dugova dodatno opustošila Petrokemijinu likvidnost i u konačnici uništila tvornicu; te kako Vlada namjerava pomoći cijeloj ovoj regiji, odnosno zadržati proizvodnju i spasiti 1650 radnih mjesta u Petrokemiji?

Petrokemija i kriza u Agrokoru

Cijena dionicama Petrokemije u protekla je tri dana pala za nešto više od 17 posto, a i danas je u minusu, koji oko 16 sati, iznosi 3,8 posto. Posljednjih dana kutinski se proizvođač mineralnih gnojiva u medijima spominje u kontekstu krize u Agrokoru, s obzirom da su neke tvrtke iz sastava tog koncerna, poput Belja i Vupika, veliki potrošači mineralnih gnojiva. 

Petrokemija je u ožujku izvijestila da je zaključila nove ugovore za opskrbu prirodnim plinom u plinskoj godini 2017./2018. s Inom i Prvim plinarskim društvom, čime je osigurala dovoljne količine plina za planiranu proizvodnju tijekom te plinske godine. O zaključenju ugovora s Petrokemijom izvijestila je i Ina, koja je navela kako je potpisan Ugovor o opskrbi prirodnim plinom za isporuku 317 milijuna prostornih metara u plinskoj godini 2017./2018., odnosno od 1. listopada 2017. do 1. listopada 2018. godine.

Prirodni plin ključna je sirovina za kutinsku Petrokemiju, koja je jedan od najvećih hrvatskih potrošača prirodnog plina s godišnjom potrošnjom od oko 620 milijuna prostornih metara. Petrokemija je prema nerevidiranim rezultatima poslovanja u 2016. godini ostvarila ukupne prihode od 1,93 milijarde kuna, rashode od 2,02 milijarde kuna iskazavši tako gubitak od 87,3 milijuna kuna koji je 5,6 posto manji nego godinu ranije.

Prvo plinarsko društvo u petak od šest sati ujutro obustavlja isporuku plina

U priopćenju iz PPD-a navodi se da su proteklih godina poduzeli velike napore da se proizvodnja Petrokemije održi te su zajedno s upravama Petrokemije pokušavali pronaći kompromisna rješenja u korist Petrokemije kojima su, kažu, bitno pozitivno utjecali na financijsku situaciju te tvrtke. Međutim, kao privatna tvrtka, zbog dugovanja Petrokemije u statusu smo njezina najvećeg vjerovnika s najvećom razinom nepodmirenoga duga i najvećom razinom rizika budućega poslovanja, što nije slučaj niti jednog od ostalih vjerovnika Petrokemije. Smatramo kako je osobito važno zadržati radna mjesta te pokrenuti tehnološki i poslovni razvoj Petrokemije. Vjerujemo kako će Vlasnici društva pronaći najbolje rješenje na dobrobit Petrokemije ali i dobavljača, stoji u priopćenju iz PPD-a.