Znanstvenice koje mijenjaju svijet

Svake godine četiri znanstvenice u Hrvatskoj osvoje stipendije Za žene u znanosti u iznosu od 5000 eura. Čime su ovogodišnje dobitnice zaslužile stipendije, provjerio je Zoran Pehar.

Marina Raguž, Tena Dubček, Maja Žulj Mihaljević i Daria Juretić Perišić. Četiri mlade znanstvenice ovogodišnje su dobitnice stipendije Za žene u znanosti.

Perišić sa svojim timom traži odgovore kako pročistiti vodu od ostataka lijekova i to uz pomoć sunčeve energije.

Maja Žulj Mihaljević je forenzičarka za vinovu lozu. Želi pronaći i popisati DNK svih sorti u Hrvatskoj.

Tena Dubček radi u mikrokozmosu. Ona je gospodarica atoma. "Ideja je uzeti te atome i nagovoriti ih i mrdati ih da se ponašaju točno onako kako vi želite i natjerati da se ponašaju isto onako kao i elektroni u materijalima", kaže. Kada joj to pođe za rukom, mogućnosti su neograničene.

Marina Raguž je neurokirurginja koja otkriva tajne mozga. "Ja promatram neurološki status nedonoščadi, to su djeca koja su rođena prije termina, i gledam njihove magnete i kako bi u principu pokušali predvidjeti prediktivne faktore za nastanak cerebralne paralize kod djece", objasnila je.

Stipendija im je veliko priznanje i poticaj za daljni rad. Za njih nema nepremostivih izazova.

"Veoma je teško balansirati između svih tih uloga i to je neupitno i to je tako, ali mi žene sve možemo, mi smo svestrane, možemo raditi multitasking i to je to", ističe Žulj Mihaljević.

"Apsolutno je izazov veći zato što zahtjeva veću organizaciju i uvijek se nameće pitanje kako organizirati vrijeme, kako imati privatan život, kako imati obitelj jednog dana", kaže Marina Raguž.

"A onaj poznati problem u Hrvatskoj je taj što nema industrije koja nas može prihvatiti", kaže Darija Juretić Perišić.

Zato je Tena već prije s Fulbrightovom stipendijom krenula put SAD-a.

Iako su tek na početku svojih karijera, ove mlade znanstvenice već su pokazale da će njihov rad mijenjati svijet.