Ramljak: Bitka za Agrokor je bitka za radnike, dobavljače, vjerovnike

Na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade premijer Andrej Plenković predstavio je izvanrednog upravitelja Antu Ramljaka.

Premijer je istaknuo kako će svi mali dobavljači biti namireni i zaposlenici Agrokora neće ostati bez plaća. Ramljak ima potrebno iskustvo. Tražili smo osobu koja poznaje aktere hrvatskoga gospodarskog društva. Ta osoba mora imati institucionalnu memoriju vezanu uz nastanak ovih problema. Očekujem smirivanje ukupne situacije, rekao je premijer.

Bitka za Agrokor je bitka za radnike, dobavljače, vjerovnike i bitno je da se ova situacija ne prelije na cijelo gospodarstvo. Vremena je malo i od danas 24 sata samo to radim i pokušat ću sa svojim timom smiriti tenzije i vratiti povjerenje, rekao je Ramljak. Odgovarajući na pitanje novinara, rekao je kako do kraja tjedna očekuje da će biti osigurani prvi iznosi za likvidnost.

Imat ćemo sastanke s dobavljačima i bankama. Pokušat ćemo osigurat sredstava za isplatu plaća radnicima Agrokora i dobavljačima. Ako to uspijemo, dolazi jedno dulje razdoblje restrukturiranja. Ono će biti intezivno i ne može se završiti preko noći. Cilj mi je vratiti što prije povjerenje u kompaniju.
Ja sam na raspolaganju, ali vas molim dajte mi vremena, prvi tjedan. U početku ću osigurati isplatu dobavljača i plaća radnicima, rekao je Ramljak.

Odgovarajući na pitanje zašto se uopće prihvatio ovoga posla, Ramljak je rekao da sada ne želi o tome govoriti javno i dodao: Mi smo svi ugroženi u ovoj situaciji. Ozbiljna je situacija i prijeti nam ozbiljan ekonomski problem. Tko god da se prihvatio ovog posla, može mu biti svaka čast.

Na pitanje zašto se dopustila tolika izloženost ruskim bankama i je li cijela priča počela nakon premijerova posjeta Ukrajini kojoj je dao punu potporu u borbi za samostalnost, premijer je rekao kako ga Agrokor nije pitao koga će uzeti za kreditora. Ako su ruske banke imale povjerenje u Agrokor, to je generalno dobro za imidž Hrvatske, rekao je Plenković. Ne bih dovodio u vezu to sa stavovima Vlade Hrvatske što je međunarodno pravo i kako Hrvaska može pomoći svojim iskustvom mirne reintegracije prijateljskoj Ukrajini. Ono što je bitno jest da ruske banke u pronalaženju rješenja imaju svoju konstruktivnu ulogu. Naša politika je odgovorna na zaštiti Hrvatske kako i međunarodnog prava. Za razliku od prošle vlade moja je vlada imenovala veleposlanika u Rusiji i radit će na izgradnji povjerenja između dviju zemalja, naglasio je Plenković.