Konferencija za novinare premijera i dobavljača - prioritet je odblokirati dobavljače

Premijer Andrej Plenković u izjavi novinarima nakon sastanka s dobavljačima kazao kako je dogovoreno da se podmiruju naprije dobavljači kojima je blokiran račun, dok je prokuristica Kraša Marica Vidaković izjavila kako je dogovoreno da se dućani Konzuma napune robom.

Ono što želimo je da nakon sastanka s bankama, koji će biti za 20-ak minuta, dogovorimo onaj drugi važan dio, a to je doznaka svježe likvidnosti novog novca koja će omogućiti isplatu prema dobavljačima, naveo je Plenković, kazavši kako se dogovorilo da će prioritet u plaćanju imati oni dobavljači koji su i sami u blokadi. Time bi se, naveo je Andrej Plenković, postignuo efekt da nova svježa sredstava omoguće da svi u lancu, do najmanjeg OPG-a, dobiju novac i omoguće isplate plaća i normalno funkcioniranje. Vezano uz problem mjenica, Plenković je kazao kako je stav izvanrednog povjerenika i Vlade da "onaj koji je bio krajnji korisnik novca, kojem je novac stigao na temelju mjenica, taj novac treba i vratiti".

Prokuristica Kraša Marica Vikadović potvrdila je kako su se dobavljači među sobom dogovorili da se najprije podmiruju potraživanja onih dobavljača kojima je blokiran račun. Danas smo se dogovorili da ćemo pustiti protok robe, napuniti dućane i da ćemo pozvati isto tako sve zaposlenike da kupuju u Konzumu kako bismo što više omogućili sustavu da generira novi novac i počne servisirati svoje dospjele obveze, kazala je, među ostalim, Vidaković.

Vidaković i Brlošić u vjerovničkom vijeću zastupaju dobavljače

U privremeno vjerovničko vijeće Agrokora ulazi prokuristica Kraša Marica Vidaković u ime velikih dobavljača i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) Matija Brlošić u ime malih dobavljača i proizvođača. Iz Koordinacije najavljuju da će se poslijepodne ili večeras sastati s izvanrednim povjerenikom za Agrokor Antom Ramljakom, koji će ih izvijestiti o detaljnom planu za izlazak iz krize tog koncerna. "Dobavljači i proizvođači su umjereno optimistični i vjeruju da će u suradnji s vladinim povjerenikom riješiti sva otvorena pitanja", kazali su iz Koordinacije dobavljača i proizvođača.

Nakon konferencije za novinare premijer je otišao na sastanak s Koordinacijskim odborom banaka kreditora Agrokora. Uz premijera na sastanku su bili potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić te ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić

Uoči sastanka banke, članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika, priopćile su da intenzivno pripremaju novo financiranje Agrokora, kako bi se ono moglo realizirati u što kraćem roku nakon imenovanja izvanrednog povjerenika. Ističu kako shvaćaju da postoji velik dug Agrokora prema dobavljačima te dodaju da bi prioritet trebali imati mali dobavljači, čiji opstanak ovisi o pozitivnom rješavanju tog problema.