Odlukom suda deblokada računa Agrokora i njegovih tvrtki

Većini kompanija iz sastava Agrokor koncerna prijepodne su odblokirani poslovni računi, pokazuju podaci Financijske agencije. Oko 11.30 u blokadi tako više nisu računi Agrokora, Zvijezde, Konzuma, Leda, Jamnice, Vupika, Belja, PIK-a Vinkovci, Agrokor trgovine, Solane Pag, Agrolagune i dr.

Deblokade računa, koje su uslijedile prije 10-ak dana, provode se na temelju rješenja Trgovačkog suda u Zagrebu. Naime, Trgovački je sud u Zagrebu, na prijedlog Vlade, imenovao Antu Ramljaka izvanrednim povjerenikom Agrokora te zabranio pokretanje i vođenje parničnih, ovršnih, upravnih i postupaka osiguranja i dr. protiv Agrokora i njegova 24 povezana i ovisna društva u Hrvatskoj, a čime se omogućuje deblokada računa koncerna i njegovih tvrtki.

Trgovački sud u Zagrebu otvorio je postupak izvanredne uprave nad Agrokorom i njegova 24 povezana i ovisna društva u Hrvatskoj te je imenovao izvanrednog povjerenika Antu Ramljaka. Postupak izvanredne uprave, sukladno Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, otvoren je u 9.50 sati, a nakon što je Vlada jutros odlukom za povjerenika predložila Ramljaka.

Pozvani su svi vjerovnici da izvanrednom povjereniku prijave svoje tražbine u roku od 60 dana, dok se razlučni i izlučni vjerovnici pozivaju da obavijeste povjerenika o svojim pravima. Također, Agrokorovi dužnici pozvani su da svoje obveze prema koncernu ispunjavaju bez odgode.
Trgovački sud u Zagrebu u ponedjeljak je donio i rješenje da se zabranjuje pokretanje i vođenje parničnih, ovršnih, upravnih i postupaka osiguranja i ostvarenja prava na odvojeno namirenje te se nalaže prestanak izvršavanja osnova za plaćanje protiv Agrokora i njegova 24 povezana i ovisna društva.