SDP: Ramljak - Škegrin izbor; HNS: Očekujem dijalog

U vezi s Agrokorom SDP je održao konferenciju za novinare na kojoj je član Predsjedništva stranke i saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić rekao, među ostalim, da SDP nije sretan izborom povjerenika Ante Ramljaka.

Izbor Ante Ramljaka za povjerenika za Agrokor nastavak je HDZ-ove politike iz doba pretvorbe i pokazuje da je pravi ministar gospodarstva Borislav Škegro, rekao je Hajdaš Dončić te zatražio da se zaštite radnici i mali dobavljači, isplate plaće te popišu sve tražbine Agrokora i o tome obavijesti javnost.

Iako znate da SDP nije podupro tzv. lex Agrokor jer smatramo da nije dobar okvir za rješavanje problema u koncernu Agrokor jer nije sistemski zakon, iako sam izbor povjerenika govori o jednom kontinuitetu HDZ-ove politike još iz vremena pretvorbe gdje možemo zaključiti da je sadašnji povjerenik izbor pravog ministra gospodarstva, a to je gospodin (Borislav) Škegro, čime nismo sretni, ipak želimo da povjerenik uspije isplatiti plaće. Tražimo da zaštiti radnike i male dobavljače i u roku od 30-ak dana popiše sve tražbine i javno ih objavi kako bi svi građani Hrvatske znali kakva je prava situacija u Agrokoru, kazao je Hajdaš Dončić na konferenciji za novinare.

Podsjetio je da je SDP otvorio info telefon i e-mail adresu na koje im se mogu obratiti svi zainteresirani radnici i dobavljači te istaknuo da pripremaju nekoliko zakonskih prijedloga koje će predstaviti potkraj ovog ili početkom idućeg tjedna. Ponovio je SDP-ov stav da bi bilo bolje problem Agrokora rješavati izmjenom postojećeg Stečajnog zakona i omogućavanjem svim kompanijama isti tretman, ocijenivši lex Agrokor prebrzim, nestrukturiranim i necjelovitim rješenjem.Na novinarski upit da je Ante Ramljak bio blizak i SDP-ovoj Vladi, Hajdaš Dončić odgovorio je da on nije bilo blizak SDP-u. Svi znamo tko je gospodina Ramljaka predložio za to mjesto na kojem je bio, kazao je.

O SDP-ovom pokretanju opoziva ministra financija Zdravka Marića, kazao je da rok od tjedan dana i dalje stoji. Ako on sam, što je bilo za dobrobit hrvatskog gospodarstva najbolje rješenje, to ne  napravi, naravno da ćemo pokrenuti opoziv sukladno proceduri,  rekao je Hajdaš Dončić.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak rekao je da od povjerenika očekuje odlučnost, brzinu, znanje i rezultat, odnosno sve ono što ova, kako je rekao, Titanik vlada nije bila u stanju napraviti u posljednja tri mjeseca.

Izgubljena tri mjeseca dovela su do ovako katastrofalne situacije, blokada i vrlo ozbiljne probleme kod dobavljača u sustavu Agrokora. I očekujem, naravno, dijalog, za razliku od premijera koji je odbio pravovremenu pomoć,
kazao je Vrdoljak.