HURS poziva Vladu i Ramljaka da ne ignoriraju radnike

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) pozvala je pismom Vladu, premijera Andreja Plenkovića i Vladina povjerenika za Agrokor Antu Ramljaku da što prije prestanu ignorirati radnike Agrokora te da upriliče sastanak s njihovim zakonitim i legitimnim predstavnicima kako bi pokazali da se uistinu brinu za radna mjesta.

U HURS-u ističu kako ih smeta što nitko u državnoj vlasti, od trenutka izbijanja krize u Agrokoru, nije smatrao potrebnim sastati se s predstavnicima radnika u Agrokoru. Brigu za radnike i očuvanje radnih mjesta spominjali su mnogi dionici, no iz ponašanja službene politike proizlazi da je riječ o deklaratornom cilju iza kojega nema konkretnog sadržaja, navodi se u HURS-ovu pismu.

Ističe se kako je važnost Agrokora za domaće gospodarstvo nemjerljiv, što pokazuje i činjenica da je kriza likvidnosti tog koncerna izazvala lančanu reakciju u kojoj je gotovo cijeli poljoprivredno-prehrambeni sektor preko noći ostao bez novca. Razumljivi su stoga napori koji se posvećuju uređenju odnosa s dobavljačima i kreditorima te gotovo svakodnevno svjedočimo sastancima predstavnika državne vlasti s tim zainteresiranim skupinama, drže u HURS-u. Izražavaju nadu da će posljednji događaji u Agrokoru nanijeti što je moguće manju štetu nacionalnim interesima.

Radnicima u Agrokoru bliži se isplata plaće za ožujak, plaće za koju je upitno kada, koliko i hoće li je uopće biti. Šire se kojekakve glasine, pitanje je što sutra nosi, a za tjedan dana potrebno je opremiti kuću za Uskrs, upozoravaju iz HURS-a.