Izvanredni povjerenik Ante Ramljak preuzeo Agrokor

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak preuzeo je upravljanje Agrokorom. Na primopredaji je bio i Ivica Todorić.

"Primopredaja je prošla u jednom izuzetno poslovnom ozračju razgovora oko prioriteta za kompaniju. Moj prioritet je da pokušam dogovoriti sve detalje oko financiranja s bankama za tekuću likvidnost. To je do praznika moj fokus i jedini prioritet, da se osiguraju plaće radnicima Agrokora i da se isplati dio potraživanja dobavljača prema ovoj kompaniji", rekao je Ante Ramljak na konferenciji za novinare. Za Antonija Alvareza III.  rekao je kako će imati priliku dati svoju ponudu za restrukturiranje. Među ostalom konkurencijom odabrat ćemo najboljeg. Alvarez može biti savjetnik za restrukturiranje, ali i ne mora, dodao je.

Potpredsjednica Vladei ministrica gospodarstva Martina Dalić izjavila je kako vjeruje da će izvanredni povjerenik i uprava stabilizirati poslovanje Agrokora. "Ono što je cilj svih današnjih aktivnosti jest da se tijekom ovoga tjedna stabiliziraju sva plaćanja, da se posebno prema malim dobavljačima i u ovom preduskršnjem tjednu osiguramo da police Konzuma budu pune i da sustav Agrokora zajedno sa svojim zaposlenicima i dobavljačima može približiti i vratiti u normalnu razinu poslovanja", rekla je Dalić.

Ramljak na mjesto vladina povjerenika dolazi iz tvrtke Texo koja se bavi financijskim savjetovanjem. Prije toga bio je savjetnik ministra Čačića za energetiku. Radio je i sa Škegrom u njegovu Quaestus savjetovanju. Najduže se zadržao, 9 godina, u investicijskoj banci CAIB. A karijeru je počeo u lokalnoj brokerskoj kući. "Sve što je radio radio je sa dvije bitne karakteristike,sa znanjem strukom, bez toga ne ide ali sa socijalnom inteligencijom". kaže Mladen Vedriš  koji 1991. kao  zapovjednik kriznog stožera grada Zagreba upoznaje Ramljaka koji se kao dragovoljac prijavio za odlazak u istočnu Slavoniju. "Pred Tonijem", kako ga zove, "ni sad nije nemoguća misija. Ja bih rekao da je to misija ne za kamikazu nego za komandosa", dodaje Vedriš. Riječi hvale ne štedi ni Borislav Škegro. Poručuje iz Amerike gdje se trenutačno nalazi da je Ramljak ozbiljan, odgovoran, kompetentan i hrabar, ali da nije njegov čovjek. Podsjetimo Ramljaka je za izvanrednog povjerenika jutros predložila Vlada, a Trgovački sud potvrdio je imenovanje i otvorio postupak izvanredne uprave nad Agrokorom. Ante Ramljak je financijski i gospodarski stručnjak nakon njegovog imenovanja premijer Andrej Plenković je s potpredsjednicom Martinom Dalić i ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem održao sastanke s dobavljačima, a zatim i bankarima. Dogovoreno je da se podmiruju naprije dobavljači kojima je blokiran račun te da se dućani Konzuma napune robom. Šest banaka - kreditora Agrokora, spremno je dati novi kredit koji bi izvanrednom povjereniku omogućio da osigura normalno poslovanje - isplati dug dobavljačima i plaće zaposlenicima. Kredit će iznositi do 150 milijuna eura.

Upravo je Radimir Čačić 2012. imenovao Ramljaka u upravu CEI-a (Centra za energetiku i investicije) te u Nadzorni odbor HEP-a. "On je čovjek koji razumije financije ima vrlo dobru komuniakciju, poznaje bankarski sektor i sve ključne stakeholdere u Hrvatskoj, a i na međunarodnom planu", kaže Čačić. Unatoč znanju, ne može raditi bez kvalitetnog tima, dodaje.