Plenković u Dnevniku: Vjerujem da će Ramljak dobro obaviti posao

Vlada je preuzela odgovornost u ovom specifičnom trenutku. Gospodin Ante Ramljak je čovjek s velikim iskustvom i uživa naše povjerenje. Vjerujem da će svoj posao, temeljem kvalifikacija koje ima obaviti na najbolj mogući način", izjavio je premijer Andrej Plenković gostujući u Dnevniku HTV-a.

"Svi su sjesni da se poslovanje treba spasiti. Ključno je da su svi dobavljači stali uz strukturirani proces izlaska iz krize. Isto je i sa 6 banaka, koje žele da ovaj proces uspije - 150 mil. eura doći će ovoga tjedna, što će omogućiti isplatu plaća i dobavljača. Trenutak povjerenja koji smo kreirali donošenjam Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja - okupio je sve dionike, jer jedino tako možemo izaći iz ove krize", dodao je premijer.

Premijer je naglasio kako je izbjegnut katastrofalan ishod kakav se činio izglednim zadnjih dana - smirenim porukama u proteklih 6-8 tjedana osigurali smo vrijeme za zakon. Oni koji su glasali za njega osigurali su stabilnost. "Standstill znači moratorij da plaća obaveze i standard je kod ovakvih slučajeva. Banke su obećale 150 milijuna eura, a zakon statusom najstarije tražbine štiti njihova nova sredstva. U prvoj fazi konsolidacije to će biti dovoljno. Slijedi proces restrukturiranja za što će biti potrebna nova sredstva", kazao je premijer. 

Govoreći o ulozi Antonia Alvareza III. Plenković je kazao kako se rad o predstavniku važne savjetničke kuće. "Ramljak će razgovarati s njim te vidjeti hoće li se nastaviti suradnja", dodao je. Naglasio je kako će se "pravo restrukturiranje Agrokora gotovo sigurno izvesti s nekim od svjetski najvećih eksperata".

Za ministra financija Zdravka Marića premijer je rekao kako jako dobro radi svoj posao. "Kvalitetan je političar i ministar. Dobro je obavio posao na poreznoj reformi u kontekstu stabilizacije hrvatskih makroekonomskih aspekata. Nije počeo karijeru u Agrokoru nego je radio na sebi i puno prije", rekao je nabrajajući poziotivne učinke Marićevog rada.

Komentirajući kaznene prijave koje su vezano za krizu u Agrokoru podnijeli Božo Petrov i Miro Bulj Plenković je kazao kako je Most u cijelosti stao iza zakona i izbora Ante Ramljaka kao izvanrednog povjerenika. "Imaju pravo iznositi stavove, ali ja kao predsjednik Vlade ni na koji način u ovo predizborno vrijeme neću dopustiti korištenje represivnog aparata u političke svrhe, pa ni članovima Vlade", rekao je te dodao kako "postoje institucije koje se tim temama bave po službenoj dužnosti".