Novotny o Agrokoru: Nije realno da će svi biti namireni u kratkom roku

Nakon što je imenovan izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljaka te nakon što je preuzeo dužnost, slijedile su nove okolnosti i očekivanja. U emisiji "U mreži Prvog" gostovali su ekonomski analitičar Damir Novotny, glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore Violeta Jelić i Goran Vojković, Indeksov kolumnist koji je podnio zahtjev za ocjenu ustavnosti Lex Agrokor.  

Ustav definira jasno da su svi pravni subjekti jednaki na tržištu. Nekakav zaštitni kišobran se mora raditi za male, srednje i velike gospodarske subjekte, rekao je Vojković. Izuzetak mogu biti jedino društva od posebnog interesa u smislu obavljanja infrastrukturalnih funkcija, ako imaju posebne zakone, npr. HAC, HŽ ili slično. Dakle, rješenja su se trebala raditi u okviru postojećih propisa. Ne može se raditi jedan zakon za jednu firmu, što je i napravljeno. Stvorene su dvije vrste društava na tržištu, poremećeni su odnosi koji se tiču dobavljača koji su već imali nekakva jamstva prema koncernu, dodao je.  

Vojković je naglasio kako sada sve ovisi o Ustavnom sudu, hoće li djelovati brzo i hoće li smatrati da je ovo u skladu s Ustavom. Ako ne bude smatrao da je u skladu s Ustavom, zakon se stavlja izvan snage i stvar se mora rješavati uz postojeće instrumente, rekao je Vojković.

Glavna tajnica Hrvatske obrtničke komore Violeta Jelić rekla je kako vjeruje da će provedba pokazati je li zakon dobar ili nije. Mi smo svesrdno dočekali bilo koje rješenje koje nudi naplatu potraživanja mikroprojekata i obrtništva u cjelini. Radi se o tome da nam se ovo rješenje čini u redu jer nema razloga ne vjerovati Vladi u obećanja da će se upravo najosjetljivijim grupama, najmanjim vjerovnicima, naplatiti potraživanja. Broj malih je značajan, kazala je Jelić.

Ne smijemo zaboraviti da obrtništvo i ostali mali subjekti zapošljavaju radnike. Ako ne uspije čitava priča, dogodit će se negativna lančana reakcija i za obrtništvo, jer moramo biti svjesni da mali poduzetnici čine stup gospodarstva. Ako oni ne naplate svoja potraživanja od ovako velikog koncerna, dogodit će se lančana reakcija gdje oni neće moći ispoštovati svoje obveze spram radnika, plaćanja svojih repromaterijala i svojih dobavljača. Za sada nam se javio ne mali broj onih koji traže svoja potraživanja, dodala je Jelić.

Ekonomski analitičar Damir Novotny istaknuo je da se on priklanja onima koji smatraju da je to trebalo rješavati u sklopu postojećih institucionalnih pravila. Agrokor nije nelikvidan, kao što to često mnogi misle, pa da će se sada dodavanjem nekoliko stotina milijuna eura stvari ponovno pokrenuti. Nažalost, radi se o insolventnosti. Radi se o trajnim poremećajima u odnosima između onoga što možete unovčiti i obaveza koje dospijevaju. Radi se i o visokoj razini neefikasnosti toga poduzeća. To je taj nuklearni reaktor o kojem izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak govori, istaknuo je Novotny osvrćući se na njegovu izjavu u kojoj je posao u vezi s Agrokorom usporedio sa spuštanjem u nuklearni reaktor bez zaštitnog odijela.

Ramljak nedvojbeno ima iskustva. Radio je kao investicijski bankar gotovo 10 godina, koliko mi je poznato. Radio je na različitim projektima investicijskog bankarstva, dokapitalizacijama poduzeća, restrukturiranjima poduzeća, kazao je  Novotny za izvanrednog povjerenika za Agrokor

Osvrćući se na zakon o zaštiti sistemski važnih poduzeća, rekao je da se on može primijeniti samo u Hrvatskoj, a ne u Sloveniji i drugdje. Tu ima dosta isprepletenosti i između poduzeća unutar Agrokor grupe i s dobavljačima raznoraznih odnosa. Tu nije pitanje aktivnosti ujednog čovjeka, već se mora okupiti vrlo jak tim. U Agrokoru nedvojbeno ima dovoljno dobrih ljudi koje treba mobilizirati, ali neće to biti jednostavno. Gospodin Ramljak ušao je u nešto što će biti vrlo teško, kazao je.

Promjena brenda svakako je jedna od ideja. "Stari" Agrokor je kontaminiran sa svim mogućim problemima. Zabrinjava me koliko su stvarni dugovi Agrokora. Dugovanja prema dobavljačima se kreću između 7 i 8 milijardi kuna, jer ukupno je 16, ali se odnosi i na druge države. "Stari" Agrokor će se čistiti najvjerojatnije 10-ak godina. Ako postoji iluzija da će svi biti namireni u kratkom roku, to jednostavno nije realno, izjavio je Novotny.