Načelnik Neuma najavljuje blokadu prema Hrvatskoj

Načelnik Neuma Živko Matuško najavio je da će stanovnici ove općine za dva tjedna blokirati granične prijelaze između BiH i Republike Hrvatske kako bi upozorili na otežanu prometnu komunikaciju nakon uspostave schegnenskog režima na granicama. Zatražio je da se omogući prelaženje na dva malogranična prijelaza kako bi se problemi stanovnika smanjili.

U pismu koje je uputio vlastima Bosne i Hercegovine Matuško je upozorio da su zbog uvođenja strožeg režima na granicama Europske unije, odnosno Hrvatske, nastali problemi u svakodnevnoj komunikaciji, kao što je odlazak djece u školu, te da prijeti kaos tijekom turističke sezone.

Zatražio je da se svim stanovnicima Neuma omogući prelazak granice između BiH i RH na pograničnim prijelazima Radež - Vukov klanac i Duži - Imotica, uz sadašnja dva, Klek i Zaton Doli. Ukoliko se u sljedećih petanest dana nadležne institucije ne oglase i ne poduzmu ništa, bit ćemo primorani blokirati prolazak kroz Neum na graničnim prijelazima sa strane BiH kao upozorenje. Prosvjed ćemo najaviti, napisao je Matuško u pismu upućenom institucijama vlasti u BiH, koje je dostavljeno i medijima.

Naveo je da je nakon ulaska RH u EU iz godine u godinu problem tranzitnog prometa kroz Neum sve izraženiji pa su česti prometni čepovi. Problem je što su tada u kolapsu i sve gradske službe, od hitne pomoći, vatrogasne službe i policije do ostalih. Samo pukom srećom do sada nije bilo slučajeva da zbog prometnog zastoja i nemogućnosti intervencije nisu stradale neke osobe ili nečija imovina, upozorava Matuško.