Moody's ponovno snizio rejting Agrokoru; pad dionica na Zagrebačkoj burzi

Agencija Moody's snizila je kreditni rejting Agrokora za jedan stupanj, sa Caa1 na Caa2 te podigla vjerojatnost njegova stečaja sa Caa1-PD na CA-PD, zadržavši negativne izglede.

Naša odluka da snizimo Agrokorov rejting odražava njegovu prijavu za restrukturiranje sukladno hrvatskom zakonu, što po našem mišljenju čini stečaj visoko vjerojatnim. Ona isto tako uzima u obzir neizvjesnosti oko samog procesa restrukturiranja, budući da sposobnost kreditora da vrate svoj novac ovisi o brojnim faktorima koji će se vidjeti tijekom vremena, smatra Vincent Gusdorf, analitičar u Moody'su.

Ovo je već treći ut od početka godine da je Moody's smanjio rejting Agrokora, dok je Standard&Poor's, pak, početkom travnja snizio dugoročni i kratkoročni rejting Agrokoru s 'B-/B' na 'CC'. To znači da postoji velika vjerojatnost neispunjavanja obveza, uz negativne izglede, koji odražavaju mišljenje te rejting agencije da bi kreditni rejting koncerna mogao biti snižen i na 'SD', što označava selektivni stečaj.

Crobexi pali pod pritiskom Agrokorovih izdanja

Dionički indeks Zagrebačke burze Crobex danas je pao za 1,37 posto, na 1.939,72 boda, a Crobex10 smanjen je za 1.67 posto, na 1.134,47 bodova, uz daljnji pad cijene dionica Agrokorovih kompanija.

Redovni promet dionicama iznosio je 26,3 milijuna kuna, što je 13,8 milijuna kuna više nego jučer. Najveći promet, od 12,1 milijuna kuna, ostvaren je dionicom Leda, kojoj je cijena pala za 13,75 posto, na 3.450 kuna.

Cijena je pala i drugim Agrokorovim izdanjima: Jamnici za 17,15 posto, na 57.997 kuna uz promet od 3,35 milijuna kuna, Belju 15,38 posto, na 11 kuna (promet 420,8 tisuća kuna), Zvijezdi 13,68 posto, na 1.899 kuna (promet 169,9 tisuća kuna) i Vupiku 11,43 posto, na 31 kunu (promet 41,6 tisuća kuna).

Osvrćući se na pad cijene dionica Agrokorovih izdanja na Zagrebačkoj burzi, izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak kazao je kako vrijednost dionica ovisi o povjerenju investitora te da će se za koji dan vidjeti kako će se oni ponašati.